Καρυδόπιτα με ρύζι από τη Μαίρη Παναγάκου

Παραδοσιακή συνταγή της Ραψάνης στη Θεσσαλία

Υλικά1 πακέτο φύλλο, τύπου Βηρυτού1/2 κιλό καρύδια1 φλ τσ ρύζι γλασέ1 1/2 κ γλ κανέλα, σκόνη1/2 φλ τσ ζάχαρη1/2 κ γλ γαρίφαλο, σκόνηλίγο μοσχοκάρυδο σε σκόνη1 ποτήρι ελαιόλαδο

Για το σιρόπι2 ποτήρια ζάχαρη3 ποτήρια νερό1 ξυλάκι κανέλας1 κ γλ χυμό λεμόνι1 φλούδα λεμονιού

Τρόπος παρασκευής1.    Βράζετε το ρύζι σε αρκετό νερό και το στραγγίζετε. Ψιλοκόβετε τα καρύδια και τα ανακατεύετε με το ρύζι, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη. Στρώνετε το 1/3 από τα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λάδι και ρίχνετε σαν να τα ραντίζετε το 1/2 από το μείγμα.

2.    Στρώνετε τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα (πάλι αλειμμένα με λάδι) και ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα. Από πάνω, βάζετε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα και αυτά. Χαράζετε την πίτα με μαχαίρι σε ρομβοειδή κομμάτια.

3.    Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο και ψήνετε στους 160ο για 35′. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να γίνει χλιαρή. Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας για 3′. Το αφήνετε να κρυώσει και σιροπιάζετε τη χλιαρή καρυδόπιτα.