Καρυδόπιτα από τη Μαίρη Παναγάκου

Όλα τα βήματα για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα

Για 35-40 κομμάτια
3 φλ τσ αλεύρι σκληρό
1 φλ τσ ζάχαρη
8 αυγά
1 κ σ κανελογαρύφαλα
1/2 φλ τσ μπράντι
1 κ σ ξύσμα πορτοκαλιού
1 πορτοκάλι, το χυμό
1/2 κιλό καρύδια
1 κ γλ μαγειρική σόδα
1 φλ τσ ελαιόλαδο
1 φλ τσ γάλα

Για το σιρόπι
2 φλ τσ ζάχαρη
2 1/2 φλ τσ νερό
1/2 λεμόνι, το χυμό
φλούδα ενός λεμονιού

Τρόπος παρασκευής
1. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη επί 8′ τουλάχιστον στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Διαλύετε το ξύσμα και τη σόδα στο μπράντι. Χτυπάτε ξεχωριστά το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μείγμα των κρόκων.

2. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτετε το γάλα, το μπράντι με το ξύσμα και τη σόδα, τα κανελογαρύφαλα, τα χοντροκομμένα καρύδια και το αλεύρι. Χτυπάτε τα ασπράδια με μερικές σταγόνες ξύδι, σε σφικτή μαρέγκα. Τα προσθέτετε στο μείγμα κουταλιά κουταλιά, χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ. Βγάζετε τον κάδο και με σπάτουλα και απαλές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω ανακατεύετε το μείγμα.

3. Μεταφέρετε σε βουτυρωμένο ταψί 30Χ38 εκ και ψήνετε την καρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο, για 45′-50′.

4. Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 3′-4′. Αφαιρείτε τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε να κρυώσει. Όταν βγάλετε την καρυδόπιτα, τη σιροπιάζετε ζεστή, κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε το σιρόπι να απορροφηθεί εντελώς.

5. Κόβετε την καρυδόπιτα σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρετε με παγωτό ή σαντιγί και τριμμένα καρύδια.