Καλαμάτα: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Υπαπαντής

Πάνδημος εορτασμός της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου 2023

Με τη δέουσα λαμπρότητα η Καλαμάτα εόρτασε την Πολιούχο και Προστάτιδά της Παναγία Υπαπαντή, στο φερώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023.

Χιλιάδες πιστοί από την πόλη και άλλες περιοχές της χώρας προσκύνησαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής και παρακολούθησαν τη λιτανεία σε κεντρικές οδούς της Καλαμάτας.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τη Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Χριστού πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, π. Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου όπως οι Βουλευτές Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Κωνσταντίνος Μπογδάνος καθώς και αιρετών της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Τον εορτασμό τίμησε με την παρουσία του ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.

Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ξεκίνησε η λιτάνευση της Iερής Eικόνας με τη συμμετοχή των Δημοτικών Φιλαρμονικών Καλαμάτας, Μεσσήνης και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ τιμές απέδωσε έξω από το Μητροπολιτικό Ναό η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Εικόνα της Παναγίας με το Χριστό λιτανεύθηκε σε κεντρικές οδούς της πόλης (Yπαπαντής, 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Π. Kαίσαρη, Φαρών, Φάριος), με κατάληξη το Μητροπολιτικό Iερό Nαό.

Με το πέρας της λιτανεύσεως της Ιερής Εικόνας, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας υπογράμμισε ότι, η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει σε όλους το κουράγιο και την δύναμη που χαρίζει η πολιούχος της πόλης, ιδιαιτέρως στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ενώ κάλεσε τους παρισταμένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των αδικοχαμένων πιλότων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων και ευχόμενος για την ημέρα, ανέφερε: «Η Καλαμάτα μας πανηγυρίζει σήμερα την Πολιούχο και Προστάτιδά της Παναγία Υπαπαντή. Εύχομαι η Χάρη της Παναγίας, να χαρίζει υγεία, δύναμη και υπομονή σε όλους. Η Μεγαλόχαρη να σκέπει τους συνδημότες μας Καλαματιανούς, τους απανταχού της Γης Μεσσήνιους και όλο τον Ελληνικό λαό. Χρόνια πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντες! Χρόνια πολλά Καλαμάτα!»

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ευχές με αφορμή την ημέρα έδωσε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Αντιπρόεδρος της Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά, παραβρέθηκα σήμερα, στην εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου. Μία ξεχωριστή γιορτή για την Καλαμάτα και την Μεσσηνία. Μία σημαντική εορτή, που υπενθυμίζει σε όλους μας την σημασία της Πίστης και της τήρησης των παραδόσεών μας. Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους».

Πηγή: kalamata.gr