Υπέρ του αναβατορίου η Ένωση Απανταχού Μονεμβασιτών

Δόθηκε στη δημοσιότητα το σχετικό πρακτικό

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΩΝ, με το οποίο η Ένωση ομόφωνα συντάσσεται υπέρ της κατασκευής Αναβατορίου – Τελεφερίκ στο κάστρο της Μονεμβασίας .

Η Ένωση Απανταχού ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΩΝ έχει έτος ίδρυσης το 1918 και εκδίδει την εφημερίδα ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ , η οποία κυκλοφορούσε πριν τον πόλεμο και στην νέα περίοδο έκδοσης συνεχώς από το 1993 ως σήμερα .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΩΝ

Παναγιώτης Αλεξάκης, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

………………………………………………………………..,,,,,

Ένωση των Απανταχού Μονεμβασιτών «Η Παναγία η Χρυσαφίτισσα»

Πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου – Συνεδρίαση της 18.12.2023

Πρόεδρος : Αλεξάκης Παναγιώτης

Γενικός Γραμματέας : Δελαγραμμάτικας Ιωάννης

Τα μέλη:

Γράφος Παναγιώτης – Αντιπρόεδρος  

Δελαγραμμάτικας Θεόδωρος – Ταμίας

Κισσαμιτάκης Γεώργιος – Μέλος

Μαρκογιαννάκη Δέσποινα – Μέλος

Κατά τη συνάντηση, έγινε αναφορά στην κατασκευή τελεφερίκ στο Κάστρο, προ της εισόδου στην Καστροπολιτεία. Το έργο αυτό εντάσσεται στα σημαντικά έργα υποδομών για τον τόπο μας , έχει ανακοινωθεί από την  Δημοτική αρχή   , αλλά και κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές υποστηρίχθηκε από όλους τους εκλογικούς συνδυασμούς.

Αναμένεται να αναδείξει περαιτέρω την Μονεμβασία, να προσελκύσει περιηγητές δρώντας και αναπτυξιακά για τον τόπο μας , και να συνεισφέρει στην αποκατάσταση ιστορικών και θρησκευτικών κτηρίων της Άνω Πόλης. 

Καθώς έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, η φροντίδα είναι τα διαφυλαχθεί η ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το έργο αυτό θα διευκολύνει / θα καταστήσει δυνατή την επισκεψιμότητα στην Άνω Πόλη από χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και μονίμους κατοίκους του τόπου , ιδιαίτερα άτομα της τρίτης ηλικίας και αναπήρους , οι οποίοι επιθυμούν να ανέλθουν στην Άνω Πόλη , αλλά οι περισσότεροι περιορίζονται λόγω της δύσκολης και κοπιαστικής ανάβασης , κάτω από μη φιλικές κλιματολογικές συνθήκες.

Αυτός ο κοινωνικός παράγοντας αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν , καθώς τα δημόσια αγαθά καλό είναι να προσβάσιμα σε όλους και να μην παρατηρείται κοινωνικός αποκλεισμός.

Ακόμα, η λειτουργία τελεφερίκ παρατηρείται σε πολλούς ιστορικούς χώρους της πατρίδας μας και συνεχώς αυτά αυξάνονται , ενώ αυτό συμβαίνει και διεθνώς, όπου δεν υπάρχει αμαξωτή οδός πρόσβασης.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκφράζονται ομόφωνα θετικά για το έργο αυτό.