Ηλεία | Μειωμένες οι εκτάσεις στη φθινοπωρινή πατάτα

Με την ελπίδα οι καιρικές συνθήκες να συνεχίσουν να είναι ευνοϊκές μέχρι και τη συγκομιδή, τον ερχόμενο Νοέμβριο ολοκληρώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της η φύτευση της φθινοπωρινής πατάτας στη Δυτική Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, πάντως, η όλη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, χωρίς πολλές βροχές και ζέστη, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των σιτοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέα Τσουκαλά, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στον νομό αναμένεται να είναι και φέτος μειωμένες, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ίδιο, ο οποίος, από τα 200 στρέμματα που καλλιεργούσε συνήθως, φέτος θα περιοριστεί στα 30 στρέμματα. «Οι λόγοι είναι γνωστοί και χιλιοειπωμένοι. Από τη μία, το υψηλό κόστος παραγωγής και από την άλλη, οι εξευτελιστικές τιμές διάθεσης του προϊόντος λόγω αθρόων εισαγωγών και εκμετάλλευσης του κόπου των παραγωγών από τα συσκευαστήρια, δεν έχουν αφήσει και πολλά περιθώρια για ανάπτυξη της καλλιέργειας. Έχουν αλλάξει κατά πολύ τα πράγματα στην καλλιέργεια της πατάτας τα τελευταία χρόνια και δεν νομίζω με τα σημερινά δεδομένα πως συμφέρει κάποιον να ασχοληθεί με αυτήν», τονίζει ο κ. Τσουκαλάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγέικων, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο οποίος εκτιμά ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φθινοπωρινής πατάτας θα παρουσιάσουν μείωση σε σχέση με πέρυσι. «Την προηγούμενη χρονιά φυτεύτηκαν στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας περί τα 3.500 στρέμματα φθινοπωρινής πατάτας και φέτος εκτιμάμε ότι θα φτάσουν τα 3.100 στρέμματα», τονίζει χαρακτηριστικά. Όπως μας λέει, πρόκειται για μία διαρκή τάση μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων τα τελευταία oκτώ χρόνια που θα οδηγήσει σε πλήρη εγκατάλειψη της καλλιέργειας πατάτας τα επόμενα χρόνια. «Την τάση αυτή την πρωτοαντιλήφθηκα από τις κινήσεις στο προβλαστήριο του συνεταιρισμού. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 70%».

Ύπαιθρος