Η χειμωνιάτικη κουζίνα του Λάμπρου

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Ο χειμώνας, όσο κι αν άργησε, κοπιάζει σιγά-σιγά και αλλάζει, μαζί με τη φύση, και τη ζωή των ανθρώπων. Μέσα σ’ αυτές τις αλλαγές βρίσκεται και η αλλαγή στην κουζίνα, στα φαγητά, που πρέπει, πλέον, να σε ζεσταίνουν, να σε χορταίνουν και να σου δίνουν ζωή., για να αντιμετωπίζεις το κρύο.

Ε, και το ιστορικό υπόγειο μαγέρικο του ΛΑΜΠΡΟΥ, στη Σπάρτη, μπήκε κι αυτό στη χειμωνιάτικη κουζίνα του. Φαγητά νόστιμα, λαϊκά και χειμωνιάτικα, όπως εκείνα που έφτιαχνε κάποτε η γιαγιά μας και η μάνα μας, σ’ εκείνες περασμένες εποχές, τις σκληρές αλλά και όμορφες.

Το μαγέρικο του ΛΑΜΠΡΟΥ δουλεύει ανελιπώς και ακούραστα από το 1930 μέχρι ΚΑΙ σήμερα. Στα 1962 το πήρε από άλλους ιδιοκτήτες και το δούλεψε ο κυρ-Γιώργης ο Λάμπρος, από τα Τσίντζινα, μετά το συνέχισαν τα παιδιά του ο Βασίλης και ο Λευτέρης και σήμερα, μετά τη συνταξιοδότηση του Βασίλη, συνεχίζει την παράδοση του ιστορικού μαγέρικου, ο Λευτέρης Λάμπρος μαζί με τη γυναίκα του, τη Ματίνα.

Η επιτυχία και η μακροζωία του μαγέρικου του ΛΑΜΠΡΟΥ οφείλεται στο ότι παρέμεινε αυθεντικό, λαϊκό και παραδοσιακό, μέσα στο πέρασμα των χρόνων, τόσο στο χώρο που λειτουργεί όσο και στην κουζίνα του, Ηοποία διατηρεί την παράδοση και το μεράκι που κληρονόμησε από τον κυρ-Γιώργη, με φαγητά νόστιμα και σπιτικά, πάντα με άριστη πρώτη ύλη, που ψωνίζει, σήμερα, ο ίδιος ο Λευτέρης και η Ματίνα.

Είναι πραγματική απόλαυση να βρίσκεσαι στο τραπέζι του ΛΑΜΠΡΟΥ, να απολαμβάνεις το πιάτο που έχεις επιλέξει και πίσω από τη βιτρίνα με τα φαγητά να βλέπεις και να ακούς την κ. Ματίνα να χτυπά αυγολέμονο και να αυγοκόβει τα ντολμαδάκια!!!

Χειμωνιάτικη κουζίνα για το μαγέρικο του ΛΑΜΠΡΟΥ, λοιπόν, κι ας «κρυφοκοιτάξουμε» τη βιτρίνα με τις κατσαρόλες και τα ταψιά, για να δούμε και να μυρίσουμε τα φαγητά που ετοιμάζει κάθε μέρα, μέσα από τον απλό και καλαίσθητο κατάλογο.

Διαβάζουμε στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο:

ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟΝ «ΤΑ ΤΣΙΝΤΖΙΝΑ»

ΑΠΟ ΤΟ 1963

ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΜΑΤΙΝΑ

60 χρόνια κοντά σας

Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα

Με μαγειρευτά φαγητά

Κατσαρόλας & φούρνου

DELIVERY από 8 το πρωί έως 3 το μεσημέρι

ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ

ΚΩΝ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 88/ΣΠΑΡΤΗ/ΤΗΛ 27310-23020

Κι ύστερα πάμε μέσα στον κατάλογο. Φαγητά μαγειρευτά και ψητά, όσα χρειάζονται και όσα πραγματικά θέλουν να απολαύσουν οι πολλοί και φανατικοί φίλοι και θαυμαστές της κουζίνας του ΛΑΜΠΡΟΥ.

Πρώτη θέση στη χειμωνιάτικη κουζίνα οι ΣΟΥΠΕΣ:

-Μοσχαροκεφαλή αυγολέμονο

-Πατσάς μοσχάρι και πόδι

Μετά ακολουθούν τα ΨΑΡΙΑ:

-Μαρίδα τηγανητή

-Γόπα τηγανητή

Παρακάτω τα ΒΡΑΣΤΑ:

-Μακαρόνια με τυρί

Κατόπιν τα ΨΗΤΑ:

-Αρνί φούρνου

-Νεφραμιά φούρνου

-Μόσχος νωπός, ψητός

-Κοτόπουλο

Παρακάτω οι ΕΝΤΡΑΔΕΣ, μια μαγειρική λέξη ασυνήθιστη σήμερα, που οι παλιοί, όμως. μάγειροι τη χρησιμοποιούσαν, πάντα, για να περιγράψουν τα κύρια πιάτα με κρέας και ζυμαρικά, λαχανικά ή όσπρια:

ΜΟΣΧΟΣ :

-με μακαρόνια

-με πατάτες φούρνου

-με φασολάκια

-με μπάμιες

Κι ύστερα έρχονται οι βασιλιάδες της χειμωνιάτικης κουζίνας του ΛΑΜΠΡΟΥ, τα ΛΑΔΕΡΑ:

-Φακές

-Φασολάδα

-Γίγαντες

-Πατάτες φούρνου

-Σπανακόρυζο

-Φασολάκια

-Ντολμαδάκια

Κάτω από τα φαγητά έρχονται οι ΣΑΛΑΤΕΣ:

-Χόρτα εποχής

-Ντομάτα

-Λάχανο

-Μαρούλι

-Παντζάρια

Πιο κάτω τα ΤΥΡΙΑ και οι ΑΛΕΙΦΕΣ:

-Φέτα

-Τζατζίκι

-Σκορδαλιά

Και βέβαια δε λείπουν οι ΜΠΙΡΕΣ, τα ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ και το υπέροχο χύμα ντόπιο ΒΑΡΕΛΙΣΙΟ ΚΡΑΣΙ.

Πραγματικά, το μαγέρικο του ΛΑΜΠΡΟΥ φέρνει μέσα στην γκρίζα εποχή μας την ομορφιά και τη χάρη που είχαν οι παλιές εποχές, τη ζεστασιά και την αγάπη που έκλειναν μέσα τους εκείνα παλαιά και αξέχαστα μαγέρικα (τα «οινομαγειρεία» όπως τα έλεγαν) , και, κυρίως, το μαγέρικο του ΛΑΜΠΡΟΥ νοστιμεύει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) την «άνοστη» ζωή μας με καλό σπιτικό φαγητό, μεζέδες απλούς, ελληνικούς και παραδοσιακούς, καλό κρασί και κυρίως ανθρώπινη ζεστασιά και καλή διάθεση.

Άντε και … ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ !!!

Σπάρτη, 30-11-2022

Βαγγέλης Μητράκος