Η σημαντικότητα της ενσίρωσης στη βιομηχανία κρέατος και γάλακτος

Τι είναι η ενσίρωση; Διαβάστε αναλυτικά

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τους κτηνοτρόφους να ψάχνουν διάφορους τρόπους, ώστε να προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και παράλληλα να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα.

Η ενσίρωση, μια διαδικασία αποθήκευσης των ζωοτροφών – άγνωστη στο ευρύ κοινό – είναι η λύση που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι, ώστε να κρατούν χαμηλά τα κόστη, να διατηρούν υγιή τα ζώα τους και παράλληλα να αυξάνουν την παραγωγή (κυρίως γάλακτος).

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

Τι είναι η ενσίρωση;

Η ενσίρωση είναι η διαδικασία αποθήκευσης της ζωοτροφής με σκοπό την διατήρηση των θρεπτικών της συστατικών για την προστασία της υγείας των ζώων στη διατροφή τους. Για την ενσίρωση, διάφορες κατάλληλες καλλιέργειες (όπως π.χ. τριφύλλι, βίκος κλπ.) χορτοδένονται και στη συνέχεια στεγανοποιούνται με ειδικό φιλμ ή παρεμφερή υλικά, ανάλογα την κτηνοτροφική μονάδα.

Πώς βοηθάει η ενσίρωση του κτηνοτρόφους;

Υγεία και διατροφή των ζώων – Υψηλή Διατροφική Αξία: Η ενσίρωση δημιουργεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς διατηρεί τα συστατικά του φυτού, όπως την πρωτεΐνη και τις ίνες, παρέχοντας ένα πλούσιο διατροφικό υλικό για τα ζώα.  Οι διαδικασίες ενσίρωσης διατηρούν τη θρεπτική αξία του φυτού, εμποδίζοντας την απώλεια των θρεπτικών ουσιών λόγω μικροβιακής δραστηριότητας.

Σταθερότητα και Αντοχή στις Καιρικές Συνθήκες: Η ενσίρωση προσφέρει σταθερότητα στην ποιότητα του φυτού, καθώς δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, όπως συμβαίνει με το άχυρο.

Αποθήκευση και Διαχείριση: Η ενσίρωση επιτρέπει την αποθήκευση και τη διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων φυτών για την τροφή των ζώων, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εξοικονόμηση: Η ενσίρωση μειώνει τις απώλειες κατά την αποθήκευση και την προμήθεια της τροφής, βοηθώντας έτσι στην οικονομική διαχείριση του αγροκτήματος.

Αυξημένη παραγωγικότητα: Η ενσίρωση επιτρέπει στους παραγωγούς να χρησιμοποιήσουν φυτά που παράγουν καρπό σε διαφορετικές εποχές, όπως το καλαμπόκι και η μηδική, για το τάισμα των ζώων τους. Έτσι κατορθώνουν να παρέχουν στα ζώα πιο ισορροπημένους συνδυασμούς τροφών, πλουσιότερα θρεπτικά συστατικά και, συνεπώς να επιτυγχάνουν αυξημένη παραγωγή.

Είναι η ενσίρωση η καλύτερη λύση για τους κτηνοτρόφους;

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος, όμως οι κτηνοτρόφοι πρέπει παράλληλα να σκεφτούν και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας της ζωοτροφής. Η καλύτερη και ποιοτικότερη διατροφή των ζώων οδηγεί αναμφισβήτητα σε καλύτερης ποιότητα προϊόντα και η ενσίρωση είναι ο τρόπος που μπορούν οι κτηνοτρόφοι να πετύχουν τον σκοπό αυτό με οικονομικό τρόπο.