Η Μάνη ανάμεσα στους ιδανικούς προορισμούς για την πασχαλινή σας απόδραση

Η ασύγκριτη φυσική ομορφιά της Μάνης, οι άγριοι βράχοι και τα πέτρινα σπίτια και οι πύργοι με θέα τη θάλασσα την κατατάσσουν σε ξεχωριστό προορισμό

Η σημαντικότερη γιορτή της Ορθοδοξίας πλησιάζει, η άνοιξη μας χτυπάει την πόρτα και η διάθεσή μας ανεβαίνει. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ετοιμάσουμε βαλίτσες και να οργανωθούμε, έστω και τελευταία στιγμή, για να επισκεφτούμε τους καλύτερους προορισμούς, οι οποίοι φημίζονται για το Πάσχα.

Υπάρχουν πολλά τοπικά ήθη και έθιμα που μας περιμένουν να τα ζήσουμε, παραδοσιακά ή κοσμοπολίτικα μέρη να τα επισκεφθούμε στην ηπειρωτική ή νησιωτική Ελλάδα, αναλόγως με το τι επιθυμούμε. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στα top hits της περιόδου!

  1. Μετέωρα: Ο τόπος συνάντησης Ουρανού και γης

Πάσχα στα Μετέωρα, σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ορθόδοξης εκκλησίας, για να βιώσετε το μεγαλείο του τόπου και να ζήσετε στο απόλυτο τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση. Τις άγιες αυτές ημέρες μπορείτε να αισθανθείτε δέος, ταπεινότητα και συγκίνηση που είναι, εξάλλου, και το νόημα της περιόδου. Σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και μυστηρίου το Πάσχα είναι μια εμπειρία ξεχωριστή, μέσα στους βυζαντινούς ναούς µε τις επιβλητικές αγιογραφίες και τις ψαλµωδίες, όπου θα νιώσετε κοντά στον Θεό.

Αξέχαστη θα σας μείνει η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου θα βιώσετε το Θείο δράμα, την πορεία του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά και το αίσθημα της κατάνυξης βρίσκεται στο απόγειο.

Μπορείτε να συμμετάσχετε στην Αναστάσιμη Λειτουργία στις Ιερές Μονές Μετεώρων, στο µοναστήρι του Μεγάλου Μετεώρου ή στη Μονή του Αγίου Στεφάνου, ενώ μετά την ακολουθία, το βράδυ της Ανάστασης, οι ταβέρνες στο Καστράκι και την Καλαµπάκα θα σας περιμένουν να δοκιμάσετε την παραδοσιακή µαγειρίτσα. Ανήμερα του Πάσχα αξίζει να επισκεφτείτε την Καλαμπάκα για τα «πασχαλόγιορτα».

 2. Πήλιο: Το καμάρι της Μαγνησίας

Και ποιο να πρωτοδιαλέξετε άραγε ανάμεσα στα 24 χωριά που κρύβονται στο πανέμορφο Πήλιο. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα αγαπημένα χωριά Πορταριά, Μακρινίτσα, Τσαγκαράδα, Ζαγορά και Μηλιές που και την περίοδο της άνοιξης έχουν την τιμητική τους, λόγω της ομορφιάς τους και της πανδαισίας χρωμάτων.

Θα ζήσετε σίγουρα ένα παραδοσιακό Πάσχα, συνοδευόμενο από τις μυρωδιές της άνοιξης, τις παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής.

Αξίζει να συμμετάσχετε τη Μεγάλη Εβδοµάδα στις λειτουργίες στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου και να ακολουθήσετε την περιφορά του επιταφίου ανάµεσα στα λιθόστρωτα καλντερίµια. Το βράδυ της Ανάστασης μπορείτε να το περάσετε στη Μητρόπολη της Μακρινίτσας και ακολούθως να απολαύσετε την παραδοσιακή μαγειρίτσα στο χωριό.

3. Ζαγοροχώρια: Για ένα γραφικό Πάσχα που ξυπνάει αναμνήσεις

Τι κι αν είστε ορεινοί τύποι; Το Πάσχα στα Ζαγοροχώρια θα σας μείνει αξέχαστο. Η γραφικότητα των χωριών και η φύση προσδίδουν κάτι μοναδικό στην περιοχή, ώστε να αξίζει να τα επισκεφτείτε και αυτή την περίοδο.

Το Πάσχα εδώ είναι γεμάτο παράδοση και έθιμα. Αξίζει να παρακολουθήσετε την κατανυκτική Αναστάσιμη λειτουργία στο Μεγάλο Πάπιγκο στον ιστορικό ναό του Αγίου Βλασίου που χτίστηκε το 1852.

Ανήμερα του Πάσχα μπορείτε να οργανώσετε μια εξόρμηση στον ποταμό Βοϊδομάτη και τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια του,  στη Δρακόλιμνη, στην κορυφή του όρους Γκαμήλα, όπου ζει ο Τρίτωνας ή στο ρέμα Ρογκοβό, ανάμεσα στα δύο χωριά του Παπίγκου. Όποιο χωριό κι αν προτιμήσετε, θα μείνετε έκπληκτοι με τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά, τα λιθόκτιστα δρομάκια, τις γραφικές πλατείες και τις μαρμάρινες βρύσες.

4. Μάνη: Πάσχα με φόντο το πανέμορφο άγριο τοπίο

Η ασύγκριτη φυσική ομορφιά της Μάνης, οι άγριοι βράχοι και τα πέτρινα σπίτια και οι πύργοι με θέα τη θάλασσα την κατατάσσουν σε ξεχωριστό προορισμό.

Χαρακτηριστικό πασχαλινό έθιμο της Μάνης είναι το ζύμωμα. Από τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές ξεκινούν να ζυμώνουν λαμπριάτικες κουλούρες ενώ ετοιμάζουν και τα κόκκινα αυγά, τα οποία παραχώνουν στο χώμα και τα βγάζουν την Κυριακή του Πάσχα.  Τη Μεγάλη Παρασκευή παρακολουθήστε την κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στην Αρεόπολη, το νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι.

Το βράδυ της Ανάστασης μπορείτε να απολαύσετε το θέαμα των βεγγαλικών στον ουρανό της Μάνης. Οι κάτοικοι του Λεωνιδίου, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», αφήνουν ελεύθερα χιλιάδες χρωματιστά αερόστατα, τα οποία γεμίζουν τον ουρανό με φωτεινές κουκίδες, δημιουργώντας ένα υπέροχο σκηνικό.

Εναλλακτικά, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη λειτουργία στο χωριό Προάστιο, πάνω από την Καρδαµύλη, στην αυλή της Κοίµησης της Θεοτόκου για μια κατανυκτική και συγκινητική εμπειρία. Τη χαρμόσυνη Ανάσταση θα υποδεχτείτε εν μέσω κροτίδων και βεγγαλικών.

Το Πάσχα μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας στο φαράγγι του Βυρού, εάν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, αφού χρειάζονται 3 ώρες για να το διασχίσετε, κάτι που αξίζει, γιατί η θέα με τα βράχια πάνω από τη θάλασσα στη διαδρομή θα σας ανταμείψει. Λίγο περπάτημα παραπάνω, εξάλλου, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Για τους λάτρεις, όμως της θάλασσας, ο Άγιος Νικόλαος, το μαγευτικό κυκλικό λιμανάκι με τις βάρκες και τα καΐκια φαντάζει ιδανικός.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα κατευθυνθείτε προς την Τραχήλα, το χωριό – σταθμός στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Την ώρα της δύσης, στη μικρή πλατεία Αγιάννη παρακολουθείστε από ψηλά την καύση του Ιούδα στη θάλασσα, τα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα που ανάβουν και το υπέροχο θέαμα που ξεχύνεται μπροστά στα μάτια σας.

Πριν φύγετε από την περιοχή, επισκεφτείτε στην Παλιά Καρδαµύλη το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας.

5. Κέρκυρα: ο προορισμός «κλειδί», για να βιώσετε μια αξέχαστη εμπειρία με τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί το διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας, όπου συνδυάζονται ενετικά και ορθόδοξα έθιμα. Τη Μεγάλη Εβδομάδα τα κεντρικά σημεία της Κέρκυρας φωτίζονται σε μωβ χρώμα, συμβολίζοντας το πένθος της Εβδομάδας των Παθών.

Τη Μεγάλη Πέμπτη στις 21:00 στο κέντρο της πόλης θα ακούσετε τις φιλαρμονικές με τα πένθιμα κομμάτια και τις μελωδίες που συγκινούν τους πάντες.

Τη Μεγάλη Παρασκευή από νωρίς το μεσημέρι ξεκινούν οι επιτάφιοι των ενοριών που περνούν από τα καντούνια της πόλης, μια ξεχωριστή εμπειρία όπου κορυφώνεται το πένθος της Χριστιανοσύνης.

Στις 11 το πρωί του Μ. Σαββάτου, όταν τελειώσει η ακολουθία της πρώτης Ανάστασης στη Μητρόπολη, και αφού τελειώσει και η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν χιλιάδες πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (μπότηδες) στους δρόμους, για να διώξουν το κακό, κάνοντας μεγάλο κρότο.  Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης. Την ίδια ώρα στην Πίνια πραγματοποιείται η αναβίωση του εθίμου της «Μαστέλας».

Το βράδυ της Ανάστασης , μετά την Αναστάσιμη Ακολουθία στο «Πάρκο» της Σπιανάδας ο κερκυραϊκός ουρανός γεμίζει βεγγαλικά, γιορτάζοντας το μεγαλείο της Ανάστασης του Ιησού Χριστού.

Την Κυριακή της «Λαμπριάς», δηλαδή του Πάσχα, στις 7:00 ξεκινάνε οι Περιφορές των Αναστάσεων στην πόλη, με κορύφωση το έθιμο των «Ταμένων».

6. Ύδρα, η Αρχόντισσα του Σαρωνικού:

Γραφική η Ύδρα, αξίζει να την επισκεφτείτε, αφού βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση, μόλις μιάμιση ώρα, από τον Πειραιά. Αν και μικρή, κρύβει πολλούς θησαυρούς, τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε στο μέγιστο την άνοιξη. Η αρχιτεκτονική, τα χρώματα, η φύση και η ηρεμία του νησιού τη μετατρέπουν σε ιδανικό προορισμό. Οι κάτοικοί της τις άγιες ημέρες του Πάσχα κρατάνε τις παραδόσεις και τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας κορυφώνεται το Θείο Δράμα.

Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται μέσα στη θάλασσα σε ένα κλίμα κατάνυξης το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια, ώστε να ευλογηθούν τα νερά και να έχουν τύχη οι ναυτικοί και οι σφουγγαράδες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, τη λαμπρή αυτή Αναστάσιμη νύχτα, το λιμάνι της Ύδρας γεμίζει χρώματα με τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα και τις φωτοβολίδες, ενώ την Κυριακή του Πάσχα τελείται το κάψιμο του Ιούδα στην προκυμαία του λιμανιού.

7. Άνδρος: το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων

Μόλις 2 ώρες από τη Ραφήνα, στο νησί θα ζήσετε ένα αξέχαστο Πάσχα με τα παραδοσιακά έθιμα και την κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά την ακολουθία της Σταύρωσης και τα 12 ευαγγέλια, ακολουθεί το στόλισμα των επιταφίων.

Τη Μεγάλη Παρασκευή παραδοσιακά οι κάτοικοι και επισκέπτες γυρίζουν στα χωριά του νησιού για προσκύνημα των επιταφίων. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στη Χώρα, στο Γαύριο, στο Μπατσί, στο Κόρθι και σε όλα τα χωριά γίνεται η περιφορά, μέσα σε κλίμα κατάνυξης.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται στη Χώρα η Γιορτή Λεμονιού με διάφορα γλυκά και ποτά με βάση το λεμόνι.

Το βράδυ του Σαββάτου η Ανάσταση στις ενορίες είναι εντυπωσιακή με βεγγαλικά και κροτίδες.

Την Κυριακή του Πάσχα αξίζει να γευτείτε ανδριώτικες γεύσεις, με τον παραδοσιακό «λαμπριάτη». Το απόγευμα της Κυριακής, στο χωριό Στενιές οι καραβοκύρηδες του χωριού διαθέτουν πολλά βεγγαλικά και κροτίδες κι όταν δίνεται το σύνθημα, τα «μάσκουλα», τα παλιά μαντεμένια κανόνια που βροντούν προς κάθε κατεύθυνση, σκάνε απ’ άκρη σ’ άκρη στο χωριό με εκκωφαντικό θόρυβο.

Αξίζει να βρεθείτε το Πάσχα στο Μπατσί, αλλά και στα ορεινά χωριουδάκια, στις Στενιές με τα αρχοντικά των καπεταναίων, τις Μένητες με τα τρεχούμενα νερά και τις παλιές βρύσες, αλλά και τα Αποίκια.

Στην Παλαιόπολη, στο Κόρθι, το Συνετί και σε άλλα χωριά το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα παίζουν στο δρόμο τα «τσούνια».

8. Σύρος: η συνάντηση των δύο δογμάτων στην κυρά του Αιγαίου

Το δίλημμα ανάμεσα σε Ερµούπολη και Άνω Σύρο είναι υπαρκτό.

Η Ορθόδοξη και η Καθολική κοινότητα του νησιού γιορτάζουν μαζί τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, γεγονός που φανερώνει την αρµονική συµβίωσή τους μέσα στους αιώνες.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στη συνοικία «Βαπόρια» είναι φανερός με την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι, ενώ ο ναός της Ανάστασης του Σωτήρος από τον λόφο της Ερμούπολης και αντικριστά ο ναός του Αγίου Γεωργίου από τον λόφο της Άνω Σύρου σας «κόβουν» την ανάσα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, μεταξύ 16:00 και 17:30, στο μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας στο χωριό Κίνι, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και της περιφοράς του επιταφίου η ηρεμία και γαλήνη είναι διάχυτες.

Η συνύπαρξη του καθολικού με το ορθόδοξο Πάσχα στη Σύρο είναι αντιληπτή στην Άνω Σύρο, κατά την περιφορά των καθολικών επιταφίων από τους ναούς του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη) και του Αγίου Σεβαστιανού.

Ακολουθεί η περιφορά των τριών Ορθόδοξων επιταφίων και η συνάντησή τους στην πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη, όπου κορυφώνεται το Θείο δράμα.

Κατά την Πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι ορθόδοξοι πιστοί χτυπούν δυνατά τα στασίδια τους, ενώ ακούγονται αναστάσιμοι ύμνοι και οι ιερείς ρίχνουν φύλλα λεμονιάς.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας την ώρα της Ανάστασης, η Ερμούπολη φωτίζεται από τα βεγγαλικά που εκτοξεύονται από τον λόφο της Ανάστασης, ενώ δεν μπορεί κανείς να χάσει την παραδοσιακή μαγειρίτσα του νησιού.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα μετά τον Εσπερινό, αξίζει να παρακολουθήσετε το κάψιμο του Ιούδα στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

9. Πάτμος: το νησί της Αποκάλυψης

Αν θέλετε να βιώσετε την απόλυτη κατάνυξη και γαλήνη, δεν έχετε παρά να κλείσετε εισιτήρια για Πάτμο, το νησί όπου το μεγαλείο της θρησκείας δεσπόζει. Ας μην ξεχνάμε ότι την αποκαλούν και «Ιερουσαλήµ του Αιγαίου», δικαίως αν με ρωτάτε.

Το µέρος όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, είναι το απόλυτο για τις άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα. Η αρχιτεκτονική της Χώρας θα σας μαγέψει με τα αρχοντικά και γραφικά λευκά νησιώτικα σπίτια κάτω από το µοναστήρι, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στα σοκάκια και τις λιθόστρωτες αυλές και να επισκεφτείτε για το πασχαλινό γεύμα τις παραδοσιακές ταβέρνες.

Η επιβλητική Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα του Αιγαίου δεσπόζει στην κορυφή του νησιού και θα σας προκαλέσει ρίγη συγκίνησης και δέους αυτές τις ημέρες. Η ίδρυσή της αποδίδεται στον όσιο Χριστόδουλο, στον οποίο παραχωρήθηκε η Πάτμος το 1088 από τον Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό, προκειμένου να ιδρύσει ένα μοναστήρι προς τιμήν του Ευαγγελιστή.

Η πιο χαρακτηριστική στιγμή στο νησί λαμβάνει χώρα την Μεγάλη Πέμπτη και δεν είναι άλλη από την Τελετή του Ιερού Νιπτήρα, στην πλατεία Ξάνθου, όπου γίνεται αναπαράσταση του μυστικού δείπνου, στη διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 μοναχών που κάθονται γύρω από μια εξέδρα, όπως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, ενώ το βράδυ οι Επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού διασχίζουν τα καλντερίμια της Χώρας και συναντιούνται στην κεντρική πλατεία.

Ιδιαίτερο έθιμο αποτελεί η δεύτερη Ανάσταση στο Μοναστήρι της Πάτμου, ενώ το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες.

10. Χίος: ο απόλυτος εκρηκτικός προορισμός

Η άνοιξη στο νησί φαντάζει ιδανική, λόγω του Κάμπου, των επιβλητικών αρχοντικών και των πετρόχτιστων χωριών του, τα Μαστιχοχώρια.

Μπορείτε να επισκεφτείτε στο νησί ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια του Βορείου Αιγαίου: τη Νέα Μονή Χίου που ιδρύθηκε το 1042 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ’ τον Μονομάχο, εκεί όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Αξίζει ιδιαίτερα να παρακολουθήσετε την Τελετή του Νιπτήρος και την Ανάσταση. Στην είσοδο της Μονής, σε ειδικό χώρο, βρίσκεται το Οστεοφυλάκιο με κρανία μαρτύρων από τη Μεγάλη Σφαγή της Χίου το 1822.

Οι αμέτρητες εκκλησιές, τα βυζαντινά μοναστήρια και τα ξωκλήσια ενισχύουν τη θρησκευτική ατμόσφαιρα και το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι στολίζονται μεγαλοπρεπώς, ενώ η περιφορά τους συνοδεύεται από φλογισμένους φανούς που φωτίζουν τον ουρανό. Στη Χώρα οι Επιτάφιοι των μεγάλων εκκλησιών συναντιούνται στην κεντρική πλατεία, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σκηνικό.

Το Πάσχα στη Χίο θα βιώσετε μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία στον Βροντάδο, λόγω του εθίµου του ρουκετοπόλεμου, ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή. Από τα αυτοσχέδια κανονάκια που έφτιαχναν οι ενορίτες σήμερα έχουμε τις αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά φτιαγμένα από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι, οι οποίες προετοιμάζονται αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου την ώρα που οι καμπάνες θα σημάνουν χαρμόσυνα την Ανάσταση, από τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής στο Βροντάδο εκτοξεύονται ρουκέτες και πυροτεχνήματα με στόχο ο ένας την ενορία του άλλου.

Στη Χίο δεν συνηθίζεται η μαγειρίτσα και ο οβελίας, αλλά μπορείτε να γευτείτε τη σούπα αυγολέμονο, τα πουλερικά, το κοκκινιστό κρέας και τα ντολμαδάκια.

  11. Κάλυμνος: εκκωφαντικό Πάσχα στο νησί των σφουγγαράδων

Οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν πολύ πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το άσπρισμα και ασβέστωμα των σπιτιών.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες λένε το Μοιρολόι του Χριστού, ενώ στον Άγιο Θεολόγο θα ακούσετε το μοιρολόι της Παναγίας. Μπορείτε να ακολουθήσετε το έθιμο των ντόπιων και να επισκεφτείτε όλους τους επιταφίους που στολίζονται το βράδυ.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι δέκα επιτάφιοι της Πόθιας βγαίνουν στους δρόμους, συχνά με τρεις επιπλέον από το Χωριό. Ο παραλιακός δρόμος και τα στενά κλείνουν εντελώς, ενώ οι μυροφόρες ντυμένες με τοπικές στολές ψέλνουν τα εγκώμια.

Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζεται το «μουούρι», το παραδοσιακό γεμιστό αρνί ή κατσίκι που ψήνεται σε ξυλόφουρνους επάνω σε κληματόβεργες. Στις 12.00 γίνεται η πρώτη Ανάσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας καίγονται οι Ιούδες και ξεκινάνε να ηχούνε οι δυναμίτες στην κεντρική πλατεία μαζί με τις καμπάνες. Ακολουθεί η νυχτερινή Ανάσταση και στο τέλος ένας γευστικός πατσάς και σούπα από «ποδοκέφαλα» ή μαγειρίτσα σας περιμένουν. Σύμφωνα με τοπικό έθιμο, αμέσως μετά την Ανάσταση οι νοικοκυρές με τα κεριά αναμμένα με το Άγιο Φως κάνουν και έναν σταυρό στον τοίχο της πόρτας του σπιτιού τους, για να έχουν την ευλογία της Ανάστασης στο σπιτικό τους.

Την Κυριακή του Πάσχα, το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία στήνεται παραδοσιακό γλέντι με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Στις 17.00 πολλά άτομα στις πλαγιές πάνω από την Πόθια εκσφενδονίζουν τους δυναμίτες τους μέχρι το βράδυ. Αυτό κάνει την Κάλυμνο να ξεχωρίζει, αφού από την πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ της Ανάστασης οι δυναμίτες «πέφτουν βροχή».

Τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται η αναπαράσταση της αναχώρησης των σφουγγαράδων, όπου μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το λιμάνι, εκεί που οι ιερείς κάνουν αγιασμό στις βάρκες και στήνεται γλέντι με παραδοσιακή μουσική.

freehellas