Η Gazprom κλείνει το αέριο στην Ελλάδα για πέντε μέρες

Σε εγρήγορση οι Αρχές

Η διακοπή είναι βεβαίως προγραμματισμένη και γνωστή από μήνες, ωστόσο η ιδιαίτερη περίσταση των σχέσεων Ευρώπης Ρωσίας, αλλά και οι πρόσφατες κινήσεις τεχνικού τύπου της Μόσχας, οι οποίες οδήγησαν σε μείωση κατά 50% της τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο, έχουν θέσει σε εγρήγορση και τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας (που είναι, μαζί με τους Ομίλους Κοπελούζου και Μυτιληναίου, ο βασικός πελάτης των Ρώσων στην Ελλάδα), η ολιγοήμερη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου «δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Η τροφοδοσία της χώρας θα συνεχιστεί με LNG, υπάρχουν υψηλά αποθέματα, αλλά και μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ο σταθμός εισαγωγής υγροποιημένου αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας είναι πράγματι υπερπλήρης καθώς ήρθαν πολλά φορτία τις προηγούμενες ημέρες (λόγω και της μικρής μείωσης στις τιμές του LNG τις τελευταίες εβδομάδες), ενώ οι συμβάσεις για την έλευση Αζέρικου αερίου μέσω του αγωγού TAP και του ελληνοτουρκικού αγωγού, εξυπηρετούνται κανονικά.