Μηδενική πρόοδος, καθυστερήσεις χωρίς τέλος και η γνωστή επικοινωνιακή “ομίχλη” από την πλευρά της Κυβέρνησης – αυτή είναι η κατάσταση που περιγράφεται, για ακόμη μία φορά, στην υπόθεση του έργου συλλογής και διαχείρισης νερού στον Κάμπο Καστορείου.
Με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, η Βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ΝάγιαΓρηγοράκου έθεσε εκ νέου – αφού εδώ και τρεις μήνες η αρχική Ερώτηση της για το εν λόγω ζήτημα αγνοήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο – το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την κατασκευή δεξαμενής μεγάλης χωρητικότητας στην περιοχή του ΚαστανιώτικουΚάμπου στο Καστόρι Λακωνίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά το διαθέσιμο υδατικόδυναμικό της περιοχής.
Η Βουλευτής Λακωνίας τόνισε πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αντί να διαμαρτύρονται, προσφέρουν λύσεις και θα ήταν τουλάχιστον «έξυπνο»από την Κυβέρνηση να τους ακούσει. Η κατασκευή δεξαμενής μεγάλης χωρητικότητας στην περιοχή του Καστορείου, θα μπορούσε να αξιοποιήσει το πλεονάζον νερό της περιοχής για άρδευση και πυροπροστασία, απαντώντας στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που η Λακωνία ήδη καλείται να αντιμετωπίσει. Κι όμως, η Πολιτεία, εδώ και τρία χρόνια, απλώς ακούει και καταγράφει, χωρίς πρακτικά να κάνει απολύτως τίποτα.
Κατά την πρωτολογία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Ανδριανός έκανε μια γενική αναφορά σε έργα που υλοποιούνται σε άλλες περιοχές της Λακωνίας, καθώς και στη νέα πρόσκληση για την ένταξη και συγχρηματοδότηση έργων υποδομών εγγείων βελτιώσεων.
Η κα Γρηγοράκου ακούγοντας την απάντηση αντέδρασε άμεσα, σχολιάζοντας ότι η Κυβέρνηση επιμένει να προβάλλει ως “αποδείξεις ενδιαφέροντος” για τη Λακωνία έργα όπως το φράγμα Κελεφίνας και το ΤΟΕΒ Τρινάσου – έργα που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τον Κάμπο του Καστορείου, αλλά και απέχουν τουλάχιστον τρία ή και περισσότερα χρόνια από την υλοποίησή τους. Αναρωτιέται κανείς αν οι Υπουργοί έχουν έστω ανοίξει χάρτη της περιοχής πριν απαντήσουν στη Βουλή. Γιατί το να φέρνεις ως παράδειγμα έργα άλλης περιοχής, που αφορούν άλλες λεκάνες απορροής και άλλους πληθυσμούς, δεν συνιστά απάντηση αλλά υπεκφυγή.
Παράλληλα, τόνισε εμφατικά πως το έργο, αν και μικρό σε κόστος, είναι ζωτικής σημασίας για μια περιοχή με νέους ανθρώπους που επιλέγουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον Ταΰγετο, σε πείσμα της τάσης εγκατάλειψης που μαστίζει την Ελληνική περιφέρεια.
Επιπλέον, η κα Γρηγοράκου κατά τη δευτερολογία τηςσχολίασε δηκτικά το γεγονός ότι ακόμη και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο οποίο παρέπεμψε ο Υπουργός απαιτεί ελάχιστο προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που καθιστά ανέφικτη την ένταξη ενός στοχευμένου έργου συλλογής νερού, όπως αυτό που ζητείται.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννης Ανδριανός, κατά τη δευτερολογία του χωρίς να δώσει κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα, περιορίστηκε στην κατάθεση εγγράφου στα πρακτικά της Βουλής με το οποίο αποδεικνύεται πως για το εν λόγω έργο, εκκρεμούν ακόμη μέχρι σήμερα η γεωργοτεχνική, η γεωργοοικονομική μελέτη, η αναγνωριστική γεωλογική μελέτη, η υδρολογική μελέτη και η προκαταρκτική υδραυλική μελέτη που απαιτούνται για την εκπόνηση των οριστικών τεχνικών μελετών και την αναζήτησηχρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, με την προϋπόθεση στο μεταξύ να έχει συγκροτηθεί Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων για την αξιοποίηση του σχετικού εγγειοβελτιωτικού έργου. Σημείωσε δε ότι το Υπουργείο θα εξετάσει το συγκεκριμένο έργο μόλις ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες και κατατεθεί το σχετικό αίτημα από την Περιφέρεια.
Κλείνοντας, η Νάγια Γρηγοράκου επεσήμανε πως αν πράγματι υπήρχε ενδιαφέρον για τη Λακωνία, η Κυβέρνηση δεν θα άφηνε την περιοχή του Καστορείουνα «διψάει από εγκατάλειψη», την ώρα που το νερό κυριολεκτικά χάνεται. «Αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε τη μελέτη για να ποτίσουμε, ούτε το πότε το Υπουργείο θα αποφασίσει να κάνει κάποιο έργο», κατέληξε.
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο link: https://youtu.be/TgNswEs8o0w