Γρηγοράκου: Στην Υγεία είστε ήδη στο “κατόπιν εορτής”

Τι ανέφερε για τη Λακωνία στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

«Μεγάλωσα σε μια καθημερινότητα που η υγεία των πολιτών δεν είχε κόμμα και χρώμα», είπε η βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, δηλώνοντας το προσωπικό της ενδιαφέρον για το φλέγον ζήτημα της Υγείας.

Η βουλευτής Λακωνίας κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως αντί να νομοθετεί παρακολουθώντας στενά τις αντοχές, τις ελλείψεις και τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστατεύοντας το «επείγον» που χαρακτηρίζει την υγεία των πολιτών, επιλέγει να νομοθετεί «κατόπιν εορτής».

«Τι συνέβη με το ΕΚΑΒ; Πρώτα ήρθε η επικαιρότητα. Πρώτα ήρθαν οι ανθρώπινες τραγωδίες που θόλωσαν την μαγική εικόνα της «αριστείας», του «επιτελικού κράτους» και της «διαχειριστικής επάρκειας» και μετά η δήθεν λύση. Όμως, η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να είναι θέμα επικοινωνίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η Νάγια Γρηγοράκου απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας έθεσε επιτακτικά τα προβλήματα και τις αρρυθμίες που παρουσιάζουν οι υποδομές Υγείας στο νομό

Λακωνίας, επισημαίνοντας πως οι ελλείψεις αναγκάζουν πλέον τους πολίτες να έρθουν στην Αθήνα ακόμη και για απλά περιστατικά.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι απαράδεκτο. Απαιτούνται άμεσες και ουσιαστικές λύσεις τώρα. Γιατί δυστυχώς και στο νομό Λακωνίας, σε νομό δηλαδή που τα ποσοστά σας αγγίζουν το 50%, σε ό,τι αφορά την Υγεία είστε ήδη στο «κατόπιν εορτής», σημείωσε κλείνοντας την ομιλία της. Link Ομιλίας: https://youtu.be/wwU6AYNGjVk

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο αφορά ένα θέμα πολύ ιδιαίτερο προσωπικά για εμένα και για τους Λάκωνες συμπολίτες μου.

Οι περισσότεροι από εσάς και ιδίως οι παλαιότεροι γνωρίζετε τον πατέρα μου, τον Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Μεγάλωσα, λοιπόν, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου το θέμα της υγείας, των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, ήταν καθημερινότητα.

Σε μία καθημερινότητα που η υγεία δεν είχε χρώμα και κόμμα.

Σε μία καθημερινότητα συνδεδεμένη στενά με τη προσφορά βοήθειας σε όποιον, σε όποια και όποτε τη χρειάστηκε.

Σε μία καθημερινότητα, συνδεδεμένη με την έννοια του επείγοντος και του έκτακτου.

Γιατί ο ασθενείς, αλλά και ο γιατρός συναντιούνται σχεδόν πάντα μέσα σε μία επείγουσα κατάσταση, μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα.

Αυτό το δεδομένο, όμως, επιβάλλει σε κάθε Κυβέρνηση που ευαγγελίζεται πως ενδιαφέρεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας να νομοθετεί προβλέποντας.

Να νομοθετεί παρακολουθώντας στενά τις αντοχές, τις ελλείψεις και τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστατεύοντας το «επείγον» που χαρακτηρίζει την υγεία των πολιτών.

Η νομοθέτηση κατόπιν εορτής ή πιο σωστά κατόπιν τραγωδίας όχι μόνο δεν πείθει για το ενδιαφέρον, αλλά κυρίως μας οδηγεί στην υιοθέτηση λύσεων που μπορεί να είναι επικίνδυνες ή και μοιραίες για τη δημόσια υγεία.

Και δυστυχώς σε αυτό το επικίνδυνο «κατόπιν εορτής» συναντάμε τη σημερινή Κυβέρνηση.

Τι συνέβη με το ΕΚΑΒ;

Πρώτα ήρθε η επικαιρότητα.

Πρώτα ήρθαν οι ανθρώπινες τραγωδίες που θόλωσαν την μαγική εικόνα της «αριστείας», του «επιτελικού κράτους» και της «διαχειριστικής επάρκειας» και μετά η δήθεν λύση.

Όμως, η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να είναι θέμα επικοινωνίας.

Γνωρίζατε τα προβλήματα και τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε ασθενοφόρα και προσωπικό σε όλη την χώρα.

Γνωρίζατε πως λείπουν τουλάχιστον 80 ασθενοφόρα για να φτάσουμε τα διεθνή στάνταρ και τουλάχιστον 700 διασώστες για να τα στελεχώσουν.

Γνωρίζατε αλλά επιλέξατε να μην κάνετε τίποτα.

Σήμερα οδηγείστε στο να προτείνετε την επικίνδυνη λύση των μικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με αποσπάσεις οδηγών από τους Δήμους, το Πυροσβεστικό Σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και κάνετε σα να μη γνωρίζετε πως τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ δεν είναι απλοί οδηγοί οχημάτων, αλλά ειδικό εκπαιδευμένο προσωπικό.

Σα να μη γνωρίζετε, πως οι εξειδικευμένες γνώσεις αυτού του προσωπικού δεν μπορούν να αναπληρωθούν με διήμερες εκπαιδεύσεις των οδηγών στις πρώτες βοήθειες.

Και βέβαια μας ρωτάτε:

«Εσείς δηλαδή τι προτείνετε;»

«Εσείς τι θα κάνατε;»

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Στην ατζέντα της προοδευτικής παράταξης οι πολιτικές για την υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι συγκεκριμένες, ξεκάθαρες και κυρίως δεν χαρακτηρίζονται από το «εκ των υστέρων».

Στο «τι θα κάνατε», λοιπόν, απαντάμε: Θα φροντίζαμε να ΜΗ βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο.

Και ΔΕΝ θα βρισκόμασταν, γιατί εμείς θα προστατεύαμε το Ε.Σ.Υ., δεν θα το υπονομεύαμε, μετατρέποντας το αγαθό της υγείας σε αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων.

Γιατί εμείς, θα υποστηρίζαμε με συγκεκριμένες πολιτικές τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, καθώς μας προβληματίζει ειλικρινά το ότι η χώρα μας έχει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.

Στην Κυβέρνηση λοιπόν που υποστηρίζει πως έχει θέσει ως προτεραιότητά της το Ε.Σ.Υ., επιμένοντας να μη μας λέει το πως, εμείς προτείνουμε:

1) Την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, από τον προϋπολογισμό ώστε να υπερβούμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο

2) τη διάθεση του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές.

3) Ένα ισχυρό και ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο

4) Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια Νοσοκομεία, με αξιοκρατικά επιλεγμένες Διοικήσεις.

5) Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και κυρίως διαφανείς διαδικασίες.

6) Αύξηση των αμοιβών των υγειονομικών μας ώστε να μην εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία.

Δεν σας λείπουν οι προτάσεις μας, σας λείπει η διάθεση να ενισχύσετε το ΕΣΥ.

Ή ίσως να σας βολεύει τελικά αυτό το στυλ της «έκτακτης νομοθέτησης που υιοθετήσατε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα και καταργώντας κάθε διαδικασία διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Όμως η πανδημία τελείωσε.

Και μαζί με την πανδημία τελείωσε και η όποια ανοχή μας σε αυτές τις πρακτικές.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Κ. Υπουργέ,

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας μεταφέρω με λίγα λόγια την κατάσταση της υγείας στη Λακωνία.

Θα επανέλθω και με συγκεκριμένες ερωτήσεις στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Η κατάσταση και η οργάνωση των υποδομών υγείας στο νομό Λακωνίας βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Ελλείψεις στο ΕΚΑΒ.

Ο διαγωνισμός για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης της γενναιόδωρης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος απέβη άκαρπος και νεότερα δεν υπάρχουν.

Και όλα αυτά οδηγούν ακόμη και για απλά περιστατικά να πρέπει οι πολίτες της Λακωνίας να έρθουν μέχρι την Αθήνα.

Είναι απαράδεκτο.

Απαιτούνται άμεσες και ουσιαστικές λύσεις τώρα.

Γιατί δυστυχώς και στο νομό Λακωνίας, σε νομό δηλαδή που τα ποσοστά σας αγγίζουν το 50%, σε ό,τι αφορά την Υγεία είστε ήδη στο «κατόπιν εορτής».

Σας ευχαριστώ.