Γεωργιάδης για τον καρκινοπαθή στο Ηράκλειο που αυτοκτόνησε: Είχε ραντεβού, το φάρμακο υπάρχει

Ο 72χρονος είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα

Ο 72χρονος είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα, με τους γιατρούς να του γράφουν ένα φάρμακο το οποίο δεν υπήρχε στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών του. Μετά από έναν αγώνα δρόμου, το φάρμακο βρέθηκε τελικά και η χημειοθεραπεία ήταν προγραμματισμένη για να γίνει, ωστόσο την Κυριακή 10 Μαρτίου ο ηλικιωμένος έδωσε τέλος στη ζωή του.

«Τέλη Δεκέμβρη διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα. Ξεκίνησε η διαδικασία για να μπορέσει να κάνει θεραπείες. Το ραντεβού κλείστηκε για τέλος Φλεβάρη μετά από 2 μήνες. Ο όγκος είχε πάει στα 9,5 εκατοστά, είχε αρχίσει να αισθάνεται πόνους», λέει ο ξάδερφός του στο Mega και την εκπομπή Live News, προσθέτοντας πως «βρίσκουμε ότι το κόστος (σ.σ. του φαρμάκου) ήταν στα 11,75 ευρώ και χρειαζόταν 3 φιαλίδια. Το φάρμακο δεν υπήρχε πουθενά, πάθαμε πλάκα, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ – VIDEO

Σύμφωνα με τον ξάδερφο του 72χρονου, μετά από παρεμβάσεις σε τοπικό ραδιόφωνο, το φάρμακο βρέθηκε και το ραντεβού της χημειοθεραπείας κλείστηκε για σήμερα το πρωί. Ωστόσο ο 72χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του την Κυριακή μην αντέχοντας τους πόνους. «Ήταν τόσο απογοητευμένος από την όλη κατάσταση. Βρέθηκε μπροστά σε έναν τοίχο».

Γεωργιάδης: Το φάρμακο υπήρχε σε έλλειψη για μερικές ημέρες, τώρα είναι διαθέσιμο κανονικά

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για τον 72χρονο καρκινοπαθή που αυτοκτόνησε και αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 72χορνου, σημείωσε: «Επειδή ακούστηκε ότι την ευθύνη την έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της ελλείψεως της ετοποσίδης, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Η ετοποσίδη είναι ένα φάρμακο φθηνό, των 11 ευρώ, υπήρχε σε έλλειψη για μερικές ημέρες. Είχαμε παρέμβει άμεσα από το υπουργείο και είχαμε εξασφαλίσει μέσω του ΙΦΕΤ παραγγελία άμεσα. Τώρα γίνεται κανονική εισαγωγή, έχει αποκατασταθεί πλήρως η έλλειψη».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ – VIDEO

Και πρόσθεσε: «Είχαμε κλείσει στον ασθενή, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό μας σύστημα, ραντεβού για να λάβει τη θεραπεία του στις 4/3. Εκείνος δεν προσήλθε και είχε ειδοποιηθεί και ηλεκτρονικά. Του κλείσαμε νέο ραντεβού για σήμερα όπου τελικά δεν προσήλθε. Το PET SCAN είναι μια πολύ βαριά εξέταση, δεν υπάρχει σύστημα Υγείας που να έχει πληθώρα PET SCAN, αυτό δεν είναι τόσο πολύ εύκολο να γίνει. Κάποια μικρή αναμονή πάντα υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το φάρμακο θα το έπαιρνε ο ασθενής, βρέθηκε φάρμακο, κλείστηκε ραντεβού και δεν ήρθε. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη φαρμάκου, έχουμε κάνει εισαγωγή, έχουμε διορθώσει το πρόβλημα που υπήρχε με την τιμή του».