Γέμιση με κάστανα για γαλοπούλα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά (για 8-10 άτομα)
800 γρ μοσχαρίσιο κιμά
600 γρ βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
200 γρ βούτυρο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
μισό κρασοπότηρο χυμό ντομάτας
250 γρ ξανθή σταφίδα
100 γρ κουκουνάρι
3 πράσινα μήλα
1/2 κιλό μανιτάρια
150 γρ τεμαχισμένα ξερά δαμάσκηνα
150 γρ τεμαχισμένα ξερά βερύκοκκα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
ένα κρασοπότηρο κονιάκ
2 κ σ ζάχαρη (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής
1. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα μισά μανιτάρια και τα σοτάρετε με λίγο βούτυρο. Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύετε διαρκώς για 5′ και σβήνετε με λίγο κρασί. Ρίχνετε τον τοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε μέχρι να πάρει βράση.

2. Προσθέτετε τα βρασμένα κάστανα και αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί, για 10′. Έπειτα ρίχνετε την σταφίδα (που έχετε μουλιάσει για 10′ σε χλιαρό νερό με 1 κ σ κονιάκ), το κουκουνάρι, τα βερύκοκα, το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ και τη ζάχαρη.

3. Στο τέλος προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μήλα και τα υπόλοιπα μανιτάρια ψημένα για λίγο στο γκριλ. Η γέμιση είναι έτοιμη. Καλό είναι να γεμίσετε την γαλοπούλα το τελευταίο μισάωρο, ώστε να έχουν στραγγίσει τα υγρά από την κοιλιά της και να γίνει νοστιμότερη η γέμιση και πιο υγιεινή.