«Φορολογική Δικαιοσύνη» ή Φοροεξόντωση;

Ανακοίνωση Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ

Το φορολογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση έφερε για διαβούλευση, το οποίο αφορά αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ, αποτελεί ακόμη ένα μέτρο που θα τους κάνει ακόμα πιο φτωχούς και ανήμπορους να επιβιώσουν. Η προκλητική φοροεπιδρομή της κυβέρνησης θα εξοντώσει τους μικρομαγαζάτορες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελευθέρους επιστήμονες με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, πλέον ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογείται σύμφωνα με «το τεκμαρτό εισόδημα», ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι ζημιές και την έκτασή τους, κερδίζει τουλάχιστον 10.920 ευρώ και με βάση αυτό θα φορολογείται με τους αντίστοιχους συντελεστές. Το τέλος επιτηδεύματος παραμένει με μικρά «κουρέματα» που δεν αντισταθμίζουν τη νέα φοροεπιδρομή.

Άλλωστε τα παραδείγματα του ίδιου του Υπουργείου λένε ότι 6 στους 10 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας. Δηλαδή, ένας αυτοαπασχολούμενος χωρίς προσωπικό, με επαγγελματική δραστηριότητα από 12 έτη και πάνω, με δηλωθέν εισόδημα π.χ. 11.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον φόρο τον χρόνο! Κι αν έχει και έναν εργαζόμενο, η επιβάρυνση ξεπερνάει τα 860 ευρώ!

Ταυτόχρονα, στο όνομα της φορολογικής συμμόρφωσης και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, φορτώνονται και αλλά χαράτσια όπως η υποχρεωτική επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (μέσω POS κ.λπ.), πιο συστηματική αξιοποίηση των δεδομένων του mydata για φοροκυνηγητό, οικονομική επιβράβευση καταγγελιών για μη έκδοση αποδείξεων από επαγγελματίες (μέσω της πλατφόρμας «appodixi»), το ψηφιακό πελατολόγιο, οι πάροχοι τιμολόγησης κ.α. Με αυτούς τους τρόπους οι αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ πρέπει να «βάλλουν ξανά το χέρι στην τσέπη» προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών.

Έρχονται να προστεθούν και άλλα βάρη! Ήδη, 1 στους 10 επαγγελματίες έχει τουλάχιστον μια ληξιπρόθεσμη οφειλή σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία! Οι προμήθειες των τραπεζών αυξάνονται ενώ οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις «χτυπούν τις πόρτες» .

Παράλληλα, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της θέλουν να βάλουν απέναντι τους αυτοαπασχολούμενους με τους εργαζόμενους, δηλώνοντας ότι «ζουν σε βάρος των μισθωτών». Οι εργαζόμενοι μόνο «κερδισμένοι» δεν θα βγουν από αυτό το νομοσχέδιο. Πίσω από τις λέξεις, καταλαβαίνεις είτε ότι θα δημιουργηθούν νέες μορφές ελαστικών σχέσεων απασχόλησης των μισθωτών, είτε θα ενισχυθούν ήδη υπάρχουσες όπως η εργασία με μπλοκάκι, χάνοντας έτσι όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει κατακτηθεί.

Η «Φορολογική Δικαιοσύνη» της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται από το ίδιο το νομοσχέδιο, όταν από τα 49 άρθρα που οδηγούν τα μικρομάγαζα να βάλουν λουκέτο, τα δύο απ’ αυτά μειώνουν τον φόρο «συγκέντρωσης κεφαλαίου» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τον φορολογικό συντελεστή για τις πωλήσεις μετοχών!

Όλα αυτά έρχονται την ίδια ώρα που ένα λαϊκό νοικοκυριό γονατίζει από την ακρίβεια, τις αυξήσεις στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά αγαθά. Όταν στο λαϊκό εισόδημα φορτώνονται και νέα βάρη, από την αύξηση των στόχων του προϋπολογισμού.

Αντί για μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, το κράτος αυξάνει τη φορολογία σ’ αυτούς που καταβάλλουν το 95% των εσόδων του προϋπολογισμού, δηλαδή στους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, για να φοροαπαλλάσσονται και να επιδοτούνται μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, που αυξάνουν σταθερά τα κέρδη τους.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, αυτούς δηλαδή που επιβαρύνουν κατά βάση τα λαϊκά νοικοκυριά, την ώρα που ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου επιδοτούνται αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κάνουν «πράσινες» επενδύσεις, ή απαλλάσσονται από φόρους στα καύσιμα, όπως οι εφοπλιστές!

Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν πλούσια πείρα! Η φράση «πάταξης της φοροδιαφυγής», επανέρχεται κάθε φορά που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, όπως έγινε και με τα μνημόνια, όταν για να «διευρυνθεί» και τότε η φορολογική βάση, εφαρμόστηκαν το «τέλος επιτηδεύματος» και άλλα χαράτσια – θηλιά για τους μικρούς ΕΒΕ.

Τώρα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έρχεται άλλη μια επιδρομή, για να κάνει ακόμα πιο ασφυκτική την καθημερινότητά τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, το νομοσχέδιο – έκτρωμα απορρίπτεται ασυζητητί!

Να το αποσύρει τώρα η κυβέρνηση!

Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, πρέπει να δοθεί η πρώτη απάντηση με τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί! Όλοι οι επαγγελματίες να δώσουν δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις!

Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα και από την Σπάρτη ότι αυτό το νομοσχέδιο -έκτρωμα δε θα περάσει!

Με τα δίκαια αιτήματα :

· Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.

· Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.

· Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές.

Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ