Εξόρμηση στον Ερύμανθο

Από τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων και Ν/Α Λακωνίας

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων κ Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ) και Ο Αναρριχητικός & Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου(Α.Ο.Σ.Λ) πραγματοποιούν την Κυριακη 29/05 πεζοπορική εξόρμηση στο όρος Ερύμανθος συγκροτωντας 2 ομαδες
α)ομαδα ,με αφετηρία τον οικισμό Μιχας και προορισμό το διάσελο Ωλενου και β)ομαδα Μιχας-διασελο Ωλενου – Ωλενος 2.224μ
Ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας, …λένε όσοι τον γνώρισαν, είχε έναν απόγονο που οι μετέπειτα Έλληνες τον… έκαναν βουνό.
Εδώ ζούσε και εκείνος ο φοβερός και τρομερός κάπρος που εξολόθρευσε ο Ηρακλής, λένε όσοι έκλαψαν τον κάπρο ή δόξασαν το γιο του Δία και της Αλκμήνης.
Πιο σίγουρο απ’ όλα πάντως είναι ότι το βουνό αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων και το ορμητήριο των επαναστατημένων τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και επί Γερμανο – ιταλικής κατοχής.
Το ίδιο πλούσια με την ιστορία του είναι και η ζωή και τα νερά του. Ο Ερύμανθος ή Ωλονός με υψόμετρο 2.224μ., ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού – Πίνδου και έχει πολλές πηγές στα αλπικά λιβάδια που βρίσκονται πάνω από τα 1.500 μ. Στο βουνό αυτό θα θαυμάσουμε την ομορφιά που δίνουν οι σχιστόλιθοι οι οποίοι έχουν ένα έντονο κόκκινο ή πράσινο χρώμα. Τα δάση κωνοφόρων με Κεφαλληνιακή ελάτη (Ables cephalonica) που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των βόρειων πλαγιών του όρους χαρακτηρίζονται από καλή δομή και πυκνές συστάδες μέχρι το υψόμετρο των 1.800 – 1.900 μ. Οι νότιες πλαγιές του όρους καλύπτονται από δάση Κεφαλληνιακής ελάτης και αραιές συστάδες βουνοκυπάρισσου (Juniperus foetidissima) που συναντώνται από υψόμετρο 1.600 – 1.700 μ. και πάνω.
Η ορεινή πεζοπορία, είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό και τη ψυχή μας. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι καθοριστικός για την ευημερία μας ενώ το συχνό περπάτημα με παρέα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να επισκεφτεί κανείς τόπους για τους οποίους δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης.
Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ρουχισμός. Μαζί μας έχουμε απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.Οι ορειβάτες ασκούν τη δραστηριότητα τους αυτή με δική τους ευθύνη και είναι υπόλογοι για την ασφάλειά τους. Οι ενέργειες των ατόμων δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω τους ούτε και το περιβάλλον.)
ΠΡΟΣΟΧΗ! Τηρήστε τις αποστάσεις ασφαλείας τόσο στο σημείο συνάντησης και τον τερματισμό όσο και κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, προκειμένου να αποφύγουμε τον συνωστισμό.
Διανυκτέρευση σε σκηνές και σε ξενώνα .Όσοι επιθυμούν να διαμείνουν στον ξενώνα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μεχρι την Πέμπτη 18/5 το απόγευμα ,ενω οι υπόλοιποι συμμετέχοντες μεχρι την Παρασκευή 20/5.
Συνάντηση :Αφοί Παναγιωτόπουλοι (παλιό) στους Μολάους Σάββατο 28/5 στις 15.30 μμ.
Ώρες πορείας: α)ομαδας 5 Β.Δ: Β ΥΔ 800μ β)ομαδας 8 Β.Δ Β+ ΥΔ 1300μ
Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές
Συντονιστές : Κυριάκος Κώστας: 6937243745 Χρήστος Παναγιωτόπουλος : 6973331520