EU MED 9: Αυτή είναι η Διακήρυξη των Αθηνών για το Κλίμα στη Μεσόγειο

Τι προβλέπει για δάση, θάλασσα, πολιτική προστασία

H «Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο» υιοθετήθηκε σήμερα από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας της Μάλτας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας στη Σύνοδο EU MED 9.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, οι χώρες του νότου επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς, καθώς και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.

Παράλληλα, η διακήρυξη αναγνωρίζει την ανάγκη για αποφασιστικές πολιτικές προσαρμογής και ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής της ΕΕ για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Οι χώρες του Νότου συζήτησαν και για τα δάση και τις δυσμενείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα της Μεσογείου, πυρκαγιές που έκαψαν τεράστιες εκτάσεις το περασμένο καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις χώρες του νότου.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σημασία της υπαγωγής των πρωτογενών και των υπεραιωνόβιων δασών υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας. Παράλληλα, ζητούν την πλήρη εφαρμογή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ΕΕ και την ουσιαστική ενίσχυσή του μέσω της RescEU στη Μεσόγειο.

Αναφορικά με τον θαλάσσιο πλούτο του ευρωπαϊκού νότου, οι ηγέτες των χωρών της EU MED αναγνωρίζουν τον ρόλο μιας βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων, μέσω επενδύσεων σε καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες και μέσω περαιτέρω προώθησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας.