Σε ποια θέση βρίσκεται η Εθνική Ελλάδας στην κατάταξη της FIFA;

@greeknational

Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη της FIFA η οποία ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2019 η Ελλάδα βρίσκεται στην 45η θέση. Την κορυφαία 10αδα της FIFA απαρτίζουν Βέλγιο, Γαλλία (πρωταθλήτρια κόσμου), Βραζιλία, Κροατία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Ελβετία, Ισπανία και Δανία. Εντύπωση φυσικά κάνει η απουσία της Αργεντινής από το τοπ 10, αλλά και η είσοδος της Δανίας στους κορυφαίους.
Στη νεοσύστατη διοργάνωση του Nations League, η Εθνική δεν κατάφερε να προχωρήσει στη φάση των play-off, αφού τερμάτισε στην 3η θέση στο γκρουπ του ομίλου της, και έτσι η πορεία της διακόπηκε πρόωρα. Στη διεθνή κατάταξη η Ελλάδα υποχώρησε 2 θέσεις, από την 43η θέση στην οποία βρισκόταν σταθερά τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2017 και το 2018. Η επόμενη πρόκληση για την Εθνική είναι το Euro 2020, του οποίου τα προκριματικά θα ξεκινήσουν στις 23 Μαρτίου. Η Ελλάδα αγωνίζεται στον 10ο όμιλο και ο πρώτος της αγώνας θα είναι εκτός έδρας απέναντι στο Λίχτενσταϊν. Οι υπόλοιπες ομάδες του ομίλου είναι η Ιταλία, η Φινλανδία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Αρμενία. Τα προκριματικά του Euro θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο και στη φάση αυτή η Εθνική πρόκειται να δώσει συνολικά 10 παιχνίδια.
Η Ελλάδα κληρώθηκε σε ένα δύσκολο όμιλο, με αρκετές δυσκολίες και σίγουρα η πορεία της δε θα είναι εύκολη. Όμως η πρόκριση δεν είναι ανέφικτη εάν η Εθνική καταφέρει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της στο έπακρο. Μπορεί  φαβορί του 10ου ομίλου για το Euro 2020 να είναι η Ιταλία όμως θα πρέπει να προσπαθήσει να ανατρέψει την ντεφορμέ εικόνα που δείχνει τελευταία. Εάν οι οι «τρικολόρε» επιδείξουν τις γνωστές ικανότητες τους στο ποδόσφαιρο, τότε σίγουρα μία από τις δύο κορυφαίες θέσεις, που οδηγούν στην πρόκριση, τους ανήκει…
Οι υπόλοιπες ομάδες του ομίλου της Εθνικής είναι «μοιρασμένης» δυναμικής. Η Αρμενία και το Λίχτενσταϊν είναι ομάδες που η Ελλάδα μπορεί σχετικά εύκολα να προσπεράσει, καθώς η εμπειρία και το ρόστερ τους δεν είναι αρκετά δυνατά. Μάλιστα απέναντι στον πρώτο της αντίπαλο, το Λίχτενσταϊν, η Ελλάδα έχει καταφέρει να βγει νικήτρια και στα 3 τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια. Έτσι, πρώτο μέλημα της Εθνικής είναι να αποδείξει την υπεροχή της απέναντι στις «αδύναμες» ομάδες του ομίλου.
Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι αγώνες με Φινλανδία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Με τη Φινλανδία η Εθνική έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς», αφού στα δύο τελευταία τους παιχνίδια οι δύο ομάδες έχουν από μία νίκη. Μπορεί βέβαια η Φινλανδία να βρίσκεται στη θέση 59 της παγκόσμιας κατάταξης όμως είναι μια ομάδα που μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσια την Ελλάδα, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη ιστορία τους. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη από την άλλη, παρουσιάζεται τελευταία σε εξαιρετική φόρμα. Με τη συμμετοχή της στο Nations League, η ομάδα έδειξε ένα πλήρως ανανεωμένο πρόσωπο και κατάφερε τελικά να κερδίσει την άνοδο της στον όμιλο Α. Βρίσκεται επίσης στη θέση 35 της κατάταξης, δηλαδή 10 θέσεις μπροστά από την Ελλάδα.
Δύσκολος στόχος για την Εθνική η πρόκριση, όμως όχι ακατόρθωτος. Εάν η Ελλάδα δείξει τη συγκρότηση που χρειάζεται, έχει όλα τα φόντα να κατακτήσει μία από τις 2 κορυφαίες θέσεις του ομίλου και να πάει στο Euro 2020. Έτσι θα αποκτήσει και την ευκαιρία να ανέβει ξανά κάποια σκαλοπάτια στην παγκόσμια κατάταξη.