Επιστολή Παναρίτη στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα η αναστολή της απόφασης μεταφοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Εφορία

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης απέστειλε επιστολή στον Υπ. Οικονομικών για την αναστολή της απόφασης μεταφοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Εφορία.

Κύριε Υπουργέ,
Το Επιμελητήριό μας, ως εκπρόσωπος των επιχειρήσεων, σας καταθέτει την άμεση ανάγκη για λήψη πρωτοβουλίας ώστε να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία το υπόλοιπο των δανείων  που έχουν δοθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με την εγγύηση του δημοσίου (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) και δεν εξυπηρετούνται, θα μεταφερθούν στην Εφορία. 
Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, και μάλιστα έπειτα από μια μακρόχρονη περίοδο οικονομικής κρίσης, η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές ακόμη επιχειρήσεις και σε απώλεια της περιουσίας τους διότι, αφού τα χρέη αυτά θα αντιμετωπίζονται ως χρέη προς το δημόσιο θα προχωρήσει και η διαδικασία κατασχέσεων τόσο των ακινήτων όσο και των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων. Επίσης θα χαθούν οι όποιες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ήδη προβεί οι δανειολήπτες με την εφορία (120 δόσεις).
Κύριε Υπουργέ,
Είναι τραγικό, στις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, από τη μια η κυβέρνηση να προσπαθεί με μέτρα στήριξης να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα και από την άλλη να εκδίδονται και εφαρμόζονται τέτοιες αποφάσεις που οδηγούν σε καταστροφή.
Παρακαλούμε όπως ενσκήψετε στο εν λόγω πρόβλημα και στην αναστολή της απόφασης αυτής για μεταφορά των δανείων ΤΕΜΠΜΕ στην εφορία έως τις 30/06/2021, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να ορθοποδήσουν από την κρίση και καταβάλουν τα δάνειά τους.

.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Παναρίτης