Από βδομάδα η κατανομή του επιπλέον μπάτζετ για τα Βιολογικά

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την κατανομή του επιπλέον μπάτζετ των 80 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στην Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως είπε ο Λαρισαίος υφυπουργός απαντώντας σε δυο πανομοιότυπες ερωτήσεις δυο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του Γιώργου Γεωργαντά από το Κιλκίς και του Αναστάσιου Δημοσχάκη από τον Έβρο «οι ανακοινώσεις δεν θα γίνουν μετά από μήνες. Θα γίνουν την άλλη εβδομάδα, όσον αφορά στην στήριξη των περιφερειών, επαναλαμβάνω με προτεραιότητα εκεί που είχαμε χαμηλά ποσοστά ένταξης, πολλές αιτήσεις και λίγοι δικαιούχοι».

«Με την πρώτη πρόσκληση κατανεμήθηκαν συνολικά 223 εκατομμύρια ευρώ και με τη δεύτερη πρόσκληση 120 εκατομμύρια ευρώ. Στη δεύτερη πρόσκληση η Κεντρική Μακεδονία είχε για τους παλαιούς βιοκαλλιεργητές, για τους οποίους υποβάλατε και την επίκαιρη, 10.395.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Κόκκαλης, σημειώνοντας για τα κριτήρια τα εξής: «όσον αφορά τα κριτήρια, όντως τα κριτήρια ευνοούν την παλαιότητα στην άσκηση της βιολογικής γεωργίας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν και αδικίες, όπως είπατε, ή το νεαρό της ηλικίας. Ευνοούν, επίσης, τις εκμεταλλεύσεις σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, χωρίς όμως να ευνοούν τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, καθώς πάνω από τα 60 στρέμματα όλες οι εκμεταλλεύσεις λαμβάνουν τα ίδια μόρια στο συγκεκριμένο κριτήριο. Επιπλέον, ευνοούν τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και μάλιστα τους οργανωμένους αγρότες, αυτούς οι οποίοι είναι σε συνεταιρισμούς».

Όπως έχει σημειώσει πρώτος ο ΑγροΤύπος, σε σχετικό του ρεπορτάζ, η καθυστέρηση στην κατανομή οφείλεται στην προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους του ΥπΑΑΤ, ώστε να μοιραστούν οι επιπλέον πόροι, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν εκ νέου αντιδράσεις από τις Περιφέρειες.

Αλέξανδρος Μπίκας