ΕΚΤΑΚΤΟ – Live: Επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» με χιόνια και ψύχος

Πρόγνωση καιρού - Χριστίνα Σούζη

Με χιόνια και πολικό ψύχος ξεκίνησε στην χώρα μας η πρώτη φάση της επέλασης της κακοκαιρίας Ελπίς.

Χιονόπτωση σημειώνεται ήδη στα ορεινά της Βόρεια Ελλάδας σε περιοχές όπως η Καβάλα, η Λάρισα και η Δράμα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Από πλευράς θερμοκρασίας μεγάλο μέρος της χώρας φαίνεται να μπαίνει στην κατάξυψη, καθώς σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος βρίσκεται υπό του μηδενός.

Πολύ χιονόνερο έχει φέρει αυτή την ώρα το βαρομετρικό χαμηλό που κινείται στις Κυκλάδες την Ρόδο και το Καστελλόριζο

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με ευρεία σύσκεψη να πραγματοποιείται υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη,με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων

LIVE η πορεία του φαινομένου

Πρόγνωση καιρού – Χριστίνα Σούζη

Το Σάββατο στα Β χιονόνερο ή χιόνι . Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα συννεφιά με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες Α και Ν θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα . Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και μετά το μεσημέρι βαθμιαία ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ
χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο Κ και Β Αιγαίο θα είναι πυκνές . Άνεμοι Β 5 με 7 στα πελάγη βαθμιαία 8 μποφόρ Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Την Κυριακή Στα Δ και Β λίγη συννεφιά. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά, οι οποίες στην Εύβοια και το Αιγαίο θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Οι άνεμοιθα πνέουν Β – ΒΔ 5 με 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι.  Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, Δευτέρα και Τρίτη νέα κακοκαιρία αναμένεται στη χώρα μας με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και Βοριάδες στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ.