Έκτακτη κοινή ενημέρωση για το δυστύχημα στην Πάτρα

Τι αναφέρει το οικείο Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο Οικοδόμων

Έκτακτη κοινή ενημέρωση για το δυστύχημα στην Πάτρα, πραγματοποίησαν σήμερα, 23 Ιουλίου 2023, και ώρα 15:20, οι Εκπρόσωποι Τύπου, του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης και της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στις 12:47 σήμερα το μεσημέρι, ειδοποιήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιμετρική Πατρών, στο διακοσιοστό έκτο χιλιόμετρο Πατρών – Πύργου, με κατεύθυνση προς Πάτρα.

Άμεσα μετέβησαν στο σημείο 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους, ενώ μεταβαίνουν δυνάμεις και από 1η και 5η ΕΜΑΚ.

Επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία, και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της Αστυνομίας

Αχαΐας, από την Πέμπτη, 20 Ιουλίου, λόγω εργασιών κατεδάφισης, για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης.

Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Στο νοσοκομείο του Ρίου μεταφέρθηκε 1 νεκρός και 5 τραυματίες, και στο Νοσοκομείο Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκαν 3 τραυματίες.

Στο σημείο παραμένουν 5 ασθενοφόρα και μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.»

«Στο σημείο έχουν μεταβεί δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας από γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες καθώς και από Αττική. Έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

Επίσης στο σημείο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Σας ευχαριστούμε πολύ.»

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ – 24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΜΠΑΤΡΑΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Με 40 βαθμούς, ημέρα Κυριακή, δουλεύουν οι εργάτες με ευθύνη κρατική

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας προκηρύσσει 24ωρη Παμπατραϊκή απεργία για αύριο Δευτέρα 24 Ιουλίου ως απάντηση στο νέο εργοδοτικό έγκλημα κράτους και εργοδοσίας που έγινε σήμερα στα έργα της περιμετρικής Πατρών στα Μποζαΐτικα.

Το έγκλημα αυτό, με νεκρούς και πολλούς τραυματίες -εργάτες και Ρομά- έγινε τις μεσημεριανές ώρες, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας για τις εργασίες, και ενώ υπήρχε απαγόρευση για εργασίες εκείνες τις ώρες.

Απαιτούμε να εξακριβωθεί, ποιος έδωσε άδεια την ώρα που εκτελούνταν εργασίες, να υπάρχει από κάτω κόσμος και να ξεχωρίζει τα σίδερα από τα μπάζα, την ώρα που όλοι οι υπεύθυνοι γνώριζαν την επικινδυνότητα για κατάρρευση της γέφυρας.

Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στον Πατραϊκό λαό. Είναι βαριές οι ευθύνες για το σημερινό έγκλημα τόσο της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, όσο και του κράτους.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

Καλούμε τον πατραϊκό λαό να δώσει αγωνιστικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, στις 9:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Είχε προηγηθεί η κάτωθι ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου 

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι Κυριακή και σε συνθήκες καύσωνα, εργαζόμενοι δούλευαν στη γέφυρα που κατέρρευσε στα Μποζαΐτικα. Έχουν ευθύνες κυβέρνηση και Περιφέρεια για το νέο αυτό έγκλημα.

Δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη τους. Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Το Eεργατικό Kέντρο δεσμεύεται ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα θα λογοδοτήσουν στον Πατραϊκό λαό.

Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται ομάδες συνδικαλιστών με επικεφαλής τους Δημήτρη Μαρμούτα, Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και Δημήτρη Αγγελόπουλο, Γενικό Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και Πρόεδρο του συνδικάτου οικοδόμων Πάτρας

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

To συνδικάτο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα που έγινε σήμερα στη γέφυρα της περιμετρική Πατρών. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε το σύνθημα τα κέρδη τους οι ζωές μας.

Το σημερινό έγκλημα έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών σε σαθρό τμήμα της γέφυρας, συνθήκες καύσωνα και τις μεσημεριανές ώρες και Κυριακή, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας για τις εργασίες και κανένα μέτρο για την προστασία από τον καύσωνα.
Είναι βαριές οι ευθύνες για το σημερινό έγκλημα τόσο της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, όσο και του κράτους.
Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ετοιμότητα.