Εγκαίνια στις νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ (video)

Εγκαινιάστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (28/06/2022), από τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου

Οι νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ στον Γέρακα, εγκαινιάστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (28/06/2022), από τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, παρουσία των κυρίων Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Θάνου Πλεύρη, Υπουργού Υγείας.

Μετά από μια χρονιά-ρεκόρ για τον Όμιλο, η σταθερή αναπτυξιακή πορεία συνεχίζεται με μια νέα μεγάλη επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ. Στην πρώην έκταση της Beiersdorf Hellas, η οποία εξαγοράστηκε το 2021, μεταστεγάζεται η θυγατρική του Ομίλου ΒΙΑΝ Α.Ε, μεταφέρεται τμήμα της συσκευασίας, όλες οι αποθήκες των εταιρειών, καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, πρόκειται για μια έκταση 37 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει στεγασμένους χώρους 18.000 τ.μ. Οι νέες εγκαταστάσεις, αφού εκσυγχρονίστηκαν με νέα ψηφιακά συστήματα, αποτελούν κατά ένα μέρος τους επέκταση του Εργοστασίου Α της ΒΙΑΝΕΞ. Επίσης, η ΒΙΑΝ αποκτά μια σύγχρονη έδρα. Η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο του φαρμακείου, με κύκλο εργασιών που το 2021 έφτασε τα 96 εκατ. ευρώ, η ΒΙΑΝ έχει εξαπλασιάσει τις πωλήσεις της τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ διαχειρίζεται πλήρως, ηγετικά brands Αυτοφροντίδας και διαθέτει ένα σημαντικό portfolio ώριμων συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν αποθήκες με συνολικό εμβαδόν περίπου 9.000 τ.μ., και χωρητικότητα ως και 10.000 παλέτες προϊόντων, ενώ συσκευάζονται και αποθηκεύονται περίπου 500 κωδικοί και προετοιμάζονται για διανομή σε 5.750 φαρμακεία ανά την Ελλάδα. Εκτιμάται δε ότι ετησίως οι παραγγελίες προς το δίκτυο των φαρμακείων θα αγγίζουν τις 60.000. Οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν επιπλέον και Τμήμα Επικόλλησης ετικετών ΕΟΦ με πέντε γραμμές ετικετοκόλλησης, εκπαιδευτικούς χώρους και αρκετούς βοηθητικούς χώρους, αλλά και άνετα, νέα γραφεία και εξωτερικούς κήπους, προσφέροντας ένα εξαιρετικό περιβάλλον στους 225 εργαζομένους τους.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος, Όλγα Τρέμη. Καλώντας στο βήμα τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, επισήμανε ότι η επένδυση δείχνει τη διάθεση της ΒΙΑΝΕΞ να συμβάλλει σε έναν ευρύτερο σκοπό, για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επένδυση, ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ, έγινε μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με πολλά εμπόδια και αβεβαιότητες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι για το διάστημα 2021- 2022, που “έτρεξε” η συγκεκριμένη επένδυση, το clawback και rebate σε επίπεδο Ομίλου, αγγίζει τα 95 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ πληρώνει πολύ μεγάλο τίμημα σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές.

Την τελευταία επταετία οι υποχρεώσεις του Ομίλου σε clawback και rebate ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι τα μη βιώσιμα βάρη για τα οποία φωνάζουμε, που φορτώνει το clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσα στα δέκα χρόνια της εφαρμογής του. Είναι ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν στους εργαζομένους, σε νέες προσλήψεις, σε περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών, αλλά και των κοινωνικών δράσεων» και πρόσθεσε: «Παρά τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις και τα εμπόδια, η οικογένεια Γιαννακόπουλου και η ΒΙΑΝΕΞ επενδύουμε στην Ελλάδα.

Οι εταιρείες μας δεν έφυγαν ποτέ για να πάνε σε φορολογικούς παραδείσους. Επιμένουμε να στηρίζουμε το ελληνικό επιχειρείν, την ελληνική οικονομία και το μέλλον της χώρας».

Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΒΙΑΝΕΞ, το οποίο περιλαμβάνει και τα εξής έργα:

– Στο Εργοστάσιο Α, νέα γραμμή για την παραγωγή φιαλιδίων και αμπουλών, επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ. Διπλασιάζεται, έτσι, η παραγωγική δυναμικότητα στις συγκεκριμένες φαρμακοτεχνικές μορφές.

– Στο Εργοστάσιο Γ, αναβάθμιση στείρων χώρων και εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, για την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας λυόφιλων προϊόντων, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

– Στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών δημιουργείται Ερευνητικό Κέντρο για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, μια επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο project θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2023.

Παράλληλα, ο Όμιλος επεκτείνεται στα Βαλκάνια δημιουργώντας ένα δίκτυο πωλήσεων στις βαλκανικές χώρες για την προώθηση των προϊόντων της ΒΙΑΝΕΞ και των συνεργαζόμενων εταιρειών. Η επένδυση αυτή προϋπολογίζεται επίσης σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποίησε χαιρετισμό προς τους καλεσμένους και σημείωσε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ από απεριόριστο σεβασμό στην οικογένεια Γιαννακοπούλου, συνολικά για όσα έχει προσφέρει στην ελληνική οικονομία. Ως κυβέρνηση, έχουμε αποδείξει ότι πιστεύουμε στη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ως μια σημαντική συνιστώσα για την πρόοδο της χώρας μας. Δεσμευόμαστε ότι θε συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να δημιουργούμε ένα περιβάλλον που θα βοηθά την άνθιση των επενδύσεων».

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης απηύθυνε επίσης σύντομο χαιρετισμό: «Η ΒΙΑΝΕΞ μας έχει “συνηθίσει” σε επενδύσεις που δίνουν ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας. Έχει προσφέρει πολλά στο μεγάλο έργο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συμβάλλοντας παράλληλα στη σημαντική ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος στην ακριτική Ελλάδα. Επίσης, όταν στην Ευρώπη η συζήτηση αφορά την παραγωγή και τα μεγέθη της, χαίρομαι που ελληνικές εταιρείες, όπως η ΒΙΑΝΕΞ, αξιοποιούν το επενδυτικό clawback και διευρύνουν την παρουσία τους στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον ορθολογισμό του clawback, γιατί τελικά όλα γίνονται για το καλό των Ελλήνων ασθενών».

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., σημείωσε: «Η επένδυση αυτή αφορά τη διακίνηση και τα logistics κυρίως. Γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε αύξηση όγκου προϊόντων και η ανάγκη της διανομής ήταν μεγάλη. Κι εκεί επιλέξαμε να έχουμε ‘στρατηγική αυτονομία’ στη διανομή, έτσι ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από τρίτους, να μπορούμε να διασφαλίζουμε την ποιότητα των προϊόντων μας και τέλος να διατηρούμε την πελατοκεντρική μας προσέγγιση. Επιπλέον, το επενδυτικό clawback έδωσε ώθηση και ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρχουν και πιο ευνοϊκοί όροι για όσες εταιρείες επιλέγουν να επενδύουν στην Αττική».

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ενώ την κορδέλα έκοψαν οι κύριοι Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η στενή οικογένεια του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η Διοικητική Ομάδα του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη με πολυετή προσφορά στον Όμιλο. Επιπλέον, καλεσμένοι ήταν εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, αλλά και συνεργάτες από τον κλάδο της υγείας, της φαρμακοβιομηχανίας, της επικοινωνίας, κ.α. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αττικής, Γεώργιος Βλάχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Δημόσιας Μέριμνας Αττικής, Ιωάννης Κεχρής, ο Δήμαρχος Παλλήνης – Γέρακα, Αθανάσιος Ζούτσος, οι Αντιδήμαρχοι Παλλήνης – Γέρακα, Δημήτριος Καρράς και Δημήτριος Μπαξεβάνης, κ.α.

ΠΗΓΗ