Ε.Ε: Ερχεται στην Ελλάδα η επαλήθευση ηλικίας ανηλίκων στο διαδίκτυο

«Οι πλατφόρμες δεν έχουν καμία δικαιολογία για να συνεχίσουν τις πρακτικές, που θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο»

Στην Ελλάδα και σε τέσσερα ακόμα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δοκιμαστεί πιλοτικά η εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας για τη χρήση του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χένα Βίρκουνεν παρουσίασε σήμερα ένα πρότυπο εφαρμογής επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών του διαδικτύου, προκειμένου να αποτραπεί η πρόσβαση των παιδιών σε επιβλαβές και επικίνδυνο περιεχόμενο.
Η ρύθμιση για την εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας βασίζεται στις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές, που αφορούν το λεγόμενο «ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας», που θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος.

Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Δανία σε συνεργασία με την Κομισιόν θα μπορούν να προσαρμόσουν το νέο μοντέλο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους είτε να το ενσωματώσουν δηλαδή σε μια εθνική εφαρμογή είτε να το διατηρήσουν ξεχωριστά.

«Το πρότυπο της εφαρμογής επαλήθευσης ηλικίας είναι φιλικό προς τον χρήστη και προστατεύει την ιδιωτική ζωή θέτοντας έναν χρυσό κανόνα για τη διασφάλιση της ηλικίας χρήσης στο διαδίκτυο», σημείωσε η Κομισιόν, καθώς παρουσιάστηκαν συγχρόνως και νέες κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου.
Θα επιτρέπεται, για παράδειγμα, στους χρήστες να αποδεικνύουν εύκολα ότι είναι άνω των 18 ετών όταν έχουν πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο για ενήλικες στο διαδίκτυο, διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο οποιωνδήποτε άλλων προσωπικών πληροφοριών, όπως η ακριβής ηλικία ή η ταυτότητα του χρήστη.

Κανείς δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθεί, να βλέπει ή να ανακατασκευάζει το περιεχόμενο που συμβουλεύονται οι μεμονωμένοι χρήστες, ανέφερε η Κομισιόν.

«Οι πλατφόρμες δεν έχουν καμία δικαιολογία για να συνεχίσουν τις πρακτικές, που θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο», τόνισε από την πλευρά της η Χένα Βίρκουνεν, ενώ παρότρυνε τους τεχνολογικούς κολοσσούς να υιοθετήσουν εθελοντικά τα προτεινόμενα μέτρα για την καλύτερη προστασία των παιδιών αντί να περιμένουν από εθνικές κυβερνήσεις να παρέμβουν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν άλλωστε συστάσεις για την αντιμετώπιση του εθιστικού σχεδιασμού που διαθέτουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες, του διαδικτυακού εκφοβισμού, της ανεπιθύμητης επαφής από ξένους και του επιβλαβούς περιεχομένου.

Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των παιδιών προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, με αρκετές χώρες όπως η Αυστραλία πέρυσι να απαγορεύουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 16 ετών.