Δηλώσεις-έκπληξη από τον Ερντογάν: «Θέλουμε ειρήνη με την Ελλάδα»

Ο Τούρκος πρόεδρος λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, εν μέσω εντάσεων και προστριβών με την Ελλάδα και την Ευρώπη, άλλαξε στάση και ρητορική δηλώνοντας ότι «θέλουμε ειρήνη με την Ελλάδα»

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης σε επίπεδο ρητορικής, η ουσία του όμως θα αποδειχθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και στο προσφυγικό, σημεία τα οποία χρησιμοποιεί ως μοχλούς πίεσης προς την Ελλάδα και την ΕΕ.
Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV και σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

«Τώρα θέλουμε ειρήνη… Η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη».

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως

«ο νεαρός και δυναμικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα. Αυτό το διαπίστωσα στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα, και στο ίδιο πνεύμα είδα και τον Έλληνα Πρόεδρο».

Με τον τρόπο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι επιχειρεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι δεν επιμένει στην απειλητική ρητορική έναντι γειτόνων, όπως επισημαίνεται στην έκθεση προόδου της Κομισιόν.
Ωστόσο, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του κάνει λόγο για απειλές σε βάρος της Τουρκίας, οι οποίες «προέρχονται» από τους στρατηγικούς της εταίρους και σημειώνει:

«Δεν μπορούμε να αγοράσουμε όπλα από τις ΗΠΑ με τα λεφτά μας αλλά δυστυχώς οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις προσφέρουν αυτά τα όπλα και πυρομαχικά δωρεάν σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Δήλωση η οποία αποτελεί απάντηση στις απειλές κυρώσεων που δέχθηκε η Άγκυρα από τις ΗΠΑ για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.