ΔΙΑΥΛΟΣ: Βιωματικές δράσεις σε Νηπιαγωγεία της Λακωνίας

Την Παρασκευή στις 11 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο 7ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης Βραχεία Βιωματική Παρέμβαση με θέμα: «Τα συναισθήματα». Συγκεκριμένα, έγινε παρέμβαση σχετική με το συναίσθημα του Θυμού. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά συμμετείχαν στην διαδικασία αναγνώρισης του συγκεκριμένου αρνητικού συναισθήματος. Τα νήπια εκπαιδεύτηκαν, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα όπως αυτό του θυμού.
Την Δευτέρα στις 28 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο 9ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης Βραχεία Βιωματική Παρέμβαση με θέμα: «Διαφορετικότητα». Τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες έμαθαν να αναγνωρίζουν το διαφορετικό γύρω τους, να το αποδέχονται και να το υποστηρίζουν, αντίστοιχα. Η διαφορετικότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της ζωής του ανθρώπου, αλλά και του πολιτισμού μας. Συντονίστρια των παρεμβάσεων στα νηπιαγωγεία Σπάρτης ήταν η Κοινωνιολόγος κα Φανού Νίκη – Επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ στο Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος”.
Στις 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση Νηπιαγωγείο Κάτω-Γλυκόβρυσης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Η παρέμβαση ήταν βασισμένη στο εγκεκριμένο από το ΙΕΠ Εκπαιδευτικό Υλικό για την υγιή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των νηπίων «Ο Ρούλης Κουβαρούλης και η Ρίτσα Κουβαρίτσα». Στόχος της παρέμβασης ήταν να μάθουν τα νήπια να ξεχωρίζουν τα καλά και τα κακά αγγίγματα και μυστικά με βάση τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να αποκτήσουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες, προκειμένου να προστατευτούν από απόπειρα σεξουαλικής αποπλάνησης και κακοποίησης. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από την Ψυχολόγο και επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης κα Ιωάννα Παπαδοπούλου.


Παρεμβάσεις στο 1ο και 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης
Το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» ανταποκρινόμενο θετικά σε αίτημα του 1ου Γυμνάσιο Σπάρτης, υλοποίησε σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης κ. Παπαγεωργίου Παναγιώτη και τα στελέχη της ΕΔΥ κυρίες Χριστίνα Μαυριλάκου – Κοινωνική Λειτουργό & Δήμητρα Λαμπροπούλου- Ψυχολόγο, μια παρέμβαση στην Β1’ τάξη του σχολείου με τίτλο: «Προάγοντας τη συνεργασία και Δημιουργώντας δεσμούς», διάρκειας έξι (6) δίωρων διδακτικών ωρών με στόχο τη διαχείριση συγκρούσεων, τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και την ανάπτυξη αξιών όπως αυτό του διαλόγου και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Συντονίστρια της συγκεκριμένης ομάδας ήταν η κ. Ασπασία Γκουντούνα – Κοινωνική Λειτουργός και Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» Π.Ε. Λακωνίας
Επιπρόσθετα, απαντώντας σε αίτημα του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης για την εφαρμογή παρεμβατικού προγράμματος στους μαθητές και των τριών τμημάτων της Α’ τάξης, σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια με θέματα που αφορούσαν στην ανάπτυξη της συνεργασίας και της ομαδικότητας μεταξύ των μαθητών. Σε κάθε εργαστήρι υπήρχαν βιωματικές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι μαθητές σε μικρές ομάδες, οι οποίες απαιτούσαν την εφαρμογή δεξιοτήτων συνδυάζοντας πνεύμα ομαδικότητας, αποδοχής, ισότητας και σεβασμού, βασικές αρχές τις οποίες όλοι οι μαθητές δεσμεύονταν να τηρήσουν. Το πρόγραμμα διήρκησε 5 εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις για κάθε τμήμα (συνολικά 30 ώρες). Συντονίστριες του προγράμματος ήταν όλα τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος». Τα αναφερθέντα προγράμματα ήταν βασισμένα σε θεωρητικά και εμπειρικά τεκμηριωμένες μεθόδους και τεχνικές.


Εκπαιδευτικές δράσεις σε εκπαιδευτικούς Β/βαθμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης
Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, διοργάνωσε ένα βιωματικό εργαστήριο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού, το οποίο ολοκληρώθηκε σε δύο τρίωρες συναντήσεις, στο χώρο του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, με συντονίστρια την κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο MSc και Επιστημονικό Στέλεχος του «ΔΙΑΥΛΟΥ».
Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με την αναπ. Δ/ντρια κα Βλαχαΐτη Βασιλική και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Μολάων και στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού στη διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα» διάρκειας 15 ωρών. Εισηγήτριες του συγκεκριμένου σεμιναρίου ήταν η κα Ιωάννα Παπαδοπούλου – Ψυχολόγος MSc και η Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD©, Επιστημονικά Στελέχη του «ΔΙΑΥΛΟΥ».
Στο ίδιο πλαίσιο, υλοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Ενισχύοντας την Ψυχική Ανθεκτικότητα» στους εκπαιδευτικούς του ΕΕΕΕΚ Μυστρά διάρκειας 12 ωρών στον χώρο της σχολικής μονάδας. Συντονίστρια ήταν η κα Ασπασία Γκουντούνα – Κοινωνική Λειτουργός και επικουρικά το στέλεχος ΕΣΠΑ η κα Νίκη Φανού – Κοινωνιολόγος, επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης.

Επιμορφωτική συνάντηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα: «Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της σεξουαλικής κακοποίησης στα παιδιά- Μέτρα προφύλαξης για γονείς και Εκπαιδευτικούς».

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις και τους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων Ασωπού-Φοινικίου και Συκιάς-Μεταμόρφωσης, καθώς και των Νηπιαγωγείων Ασωπού, Μονεμβασίας, 1ου Μολάων, Αγγελώνας, Μεταμόρφωσης και Παπαδιανίκων, διοργάνωσε επιμορφωτική συνάντηση για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της σεξουαλικής κακοποίησης στα παιδιά- Μέτρα προφύλαξης για γονείς και Εκπαιδευτικούς». Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με εισηγήτρια την κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».

Επιμόρφωση Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης
Την Κυριακή 04 Δεκεμβρίου στα πλαίσια του Σεμιναρίου για την επιμόρφωση Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διαδικτυακή παρουσίαση – εισήγηση στη θεματική «Εθισμός στο διαδίκτυο». Εισηγήτρια ήταν η Ασπασία Γκουντούνα –Κοινωνική Λειτουργός & Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος». Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ιερά Μητρόπολή Μονεμβασίας & Σπάρτης για την εμπιστοσύνη στον φορέα μας καθώς και για την συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας.

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Το φαινόμενο της Ενδοοικογενειακής Βίας”

Το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Το φαινόμενο της Ενδοοικογενειακής Βίας”, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 7 Δεκεμβρίου 2022. Εισηγήτρια με θέμα «Κατανοώντας το Φαινόμενο της Ενδοοικογενειακής Βίας» ήταν η Επιστημονικά Υπεύθυνη Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD©, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου.
Ευχαριστούμε τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και τη Δ/νση Αστυνομίας Λακωνίας για την εμπιστοσύνη και την πρόσκληση συμμετοχής.
Ιδιαιτέρως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Αστυνόμο Α΄ κα Μαρούλη και τον Αστυνόμο Β΄ κ. Κουτρουμάνη για την εμπιστοσύνη στο Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος” και για την άψογη συνεργασία στην υλοποίηση της εν λόγω δράσης.