Δάχτυλα κυριών από την Κύπρο

Μία μοναδική συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 30 κομμάτιαΓια το φύλλο2 1/2 φλ τσ αλεύρι μαλακό1/4 φλ τσ φρέσκο βούτυρο1 κ γλ αλάτι2 κ σ χυμό λεμονιού6 κ σ νερό

Για τη γέμιση2 φλ τσ αμυγδαλόψιχα2 κ σ ζάχαρη1/2 κ γλ κανέλα2 κ σ ανθόνερο

Για το τηγάνισμαηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιοφλούδα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι2 φλ τσ ζάχαρη2 φλ τσ νερό1 ξυλάκι κανέλας1 φλ τσ μέλιχυμό από 1/2 λεμόνι και φλούδα

Για το γαρνίρισμα1/2 φλ τσ αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και ψιλοκοπανισμένη1/2 κ γλ κανέλα

Τρόπος παρασκευής1.    Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο. Τρίβετε το αλεύρι με το βούτυρο, το αλάτι το χυμό λεμονιού και το νερό λίγο λίγο. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια απαλή ζύμη. Σκεπάζετε τη λεκάνη και αφήνετε για 1 ώρα.2.    Έπειτα τη γέμιση, χωρίς να ασπρίσετε τα αμύγδαλα τα χοντροκοπανίζετε και τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ραντίζετε με το ανθόνερο, τόσο όσο να πλάθονται.3.    Ανοίγετε τη ζύμη σε μέτρια φύλλα και τα κόβετε σε ορθογώνια κομμάτια, 6Χ9 εκ. Με ένα μικρό πινέλο σιλικόνης τα υγραίνετε με ελάχιστο νερό. Βάζετε επάνω σε κάθε κομμάτι φύλλο, 1 κ γλ από τη γέμιση και       διπλώνετε το φύλλο, ώστε να σχηματιστεί ρολάκι. Κολλάτε τις 2 άκρες, πιέζοντας με τα “δόντια” πιρουνιού.4.    Σε μεγάλο, βαθύ και αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε αρκετό σπορέλαιο μαζί με τη φλούδα του πορτοκαλιού. Όταν ξανθύνει αρκετά η φλούδα του πορτοκαλιού, την αφαιρείτε και τηγανίζετε τα “δάχτυλα”       σε δυνατή φωτιά στην αρχή και μέτρια μετά, μέχρι να ροδίσουν. Μην βάζετε πολλά κάθε φορά για να μπορείτε να τα γυρίζετε και να τηγανίζονται από όλες τις πλευρές.5.    Όταν είναι έτοιμα τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και τα διατηρείτε ζεστά, μέχρι να τηγανιστούν όλα.6.    Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας για 3′ το νερό με τη ζάχαρη, αφ’ ότου πάρει βράση. Έπειτα προσθέτετε το μέλι με το χυμό λεμονιού, βράζετε για άλλα 2′, ανακατεύοντας να λιώσει το μέλι και ξαφρίζετε.7.    Με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας βυθίζετε 2-3 δάχτυλα στο ζεστό σιρόπι, για 1′-2′ και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Ανακατεύετε την ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα με την κανέλα και πασπαλίζετε κάθε στρώση       από τα “δάχτυλα κυριών”. Από πάνω τοποθετείτε τα υπόλοιπα, πασπαλίζοντας τα με τα υπόλοιπα αμύγδαλα-κανέλα.