Αυτοψία Βερούτη στην Ι.Μ. Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου

Την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεώδορος Βερούτης, πραγματοποίησε αυτοψία στην προσφάτως ανασυσταθείσα ιστορική Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου Λακωνίας, συνοδευόμενος από τον Νομικό σύμβουλο της ιεράς Μονής και πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιανων Χρήστο Ηλ. Τσίχλη(νομικό συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου), το μέλος εκκλησιαστικού συμβουλίου Γεωργιτσίου Αθανάσιο Λυκούρεση και τον εθελοντή Ηλία Χ. Τσίχλη, με τις ευλογίες του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής , Πανοσιολογιώτατου Ευσέβιου Ρασσιά. Σκοπός της αυτοψίας, είναι η εξέταση έργων, που θα μπορούσε να αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την επαναλειτουργία της ιστορικής Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου, στην οποία διέμενε για μεγάλο διάστημα, ο ήρωας της επανάστασης Παπαφλέσσας, αφού η Ιερά Μονή συνορεύει με τον επαρχιακό δρόμο, αρμοδιότητα της περιφέρειας. Η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου, συνορεύει με τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτη- Καστόρι- Λογκανίκος, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά εύκολη την πρόσβαση στην Ιερά Μονή.Το απόγευμα της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην προσφάτως ανασυσταθείσα ιστορική Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Κατά τη διάρκεια της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, έγινε η τοποθέτηση του Ηγουμενοσυμβουλίου, με Ηγουμενεύοντα τον Πανοσ. Αρχ. Ευσέβιο Ρασσιά.

Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία της Μονής, στον συμβολισμό, αλλά και την ουσία της ανασύστασης έξι Ιερών Μονών της τοπικής μας Εκκλησίας, που είχαν παίξει σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά και κατά την Επανάσταση του ’21, καθώς και στην προοπτική που ανοίγεται στο μέλλον για πνευματική αναγέννηση των ευλογημένων αυτών χώρων. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στον π. Ευσέβιο και στα μέλη του Ηγουμενοσυμβουλίου να έχουν την εκ Θεού φώτιση και ενδυνάμωση, όπως και αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και με την τοπική κοινωνία.

Από την πλευρά του ο Ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής, Πανοσ. Αρχ. Ευσέβιος Ρασσιάς, εκθείασε αρχικά την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου για την ανασύσταση των έξι Ιερών Μονών και μάλιστα κατά το έτος της ιστορικής επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Ακολούθως, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας εκ μέσης καρδίας για την εξαιρετική τιμή και υποσχέθηκε, μαζί με τους άξιους συνεργάτες του, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Μονή να έχει ένα γόνιμο πνευματικό μέλλον.

Η Ι.Μ Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου, που βρίσκεται σε μία εσοχή πλαγιάς γεμάτη αιωνόβια πλατάνια, έλατα και βελανιδιές, επί του επαρχιακού δρόμου Σπάρτης – Λογκανίκου, ιδρύθηκε το 1619 μ.Χ από τον ιερομόναχο Νεόφυτο και απέκτησε προνόμια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Καταστράφηκε κατά τα Ορλωφικά και επαναλειτούργησε το 1787 μ.Χ με πρωτοβουλία του ιερομονάχου Ιερεμία εκ Γεωργιτσίου, ο οποίος κινητοποίησε τον ευσεβή λαό της ευρύτερης περιοχής, για την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπεραιωνόβιων κατοίκων και ιστορικών με γνώση της τοπικής ιστορίας, ο ήρωας της επανάστασης Παπαφλέσσας διέμενε εκεί για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ενώ γενικότερα η Μονή είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Ο Παπαφλέσσας προσέφερε τις μεγαλύτερες υπηρεσίες στην ιερή υπόθεση πριν το ξέσπασμα της επανάστασης σαν μπουρλοτιέρης των ψυχών. Χωρίς αυτόν – λένε μερικοί– ίσως να μην άναβε η επαναστατική φλόγα. Ξετρέλαινε τους ενθουσιασμένους, έπειθε τους διστακτικούς, πολεμούσε τους αντίθετους. Διαλαλούσε ότι μια μεγάλη δύναμη κρύβεται πίσω από τους Φιλικούς, εννοώντας τη Ρωσία. Ήταν έξυπνος, ενθουσιώδης, τολμηρός. Αυτές οι αρετές καθώς και το σχήμα του τον έκαναν ανεπανάληπτο για την προεπαναστατική του δράση. Το Υπουργείο Πολιτισμού το 2002, ενέκρινε χρηματικό ποσό περίπου 580.000 ευρώ, για την συντήρηση του παλαιού Καθολικού, στο οποίο διασώζονται τοιχογραφίες εξαιρετικής σημασίας και ανυπέρβλητου κάλλους, με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των συνανθρώπων μας που θέλουν να προσεγγίσουν τον Θεό ,αυξάνει ολοένα και περισσότερο. Σε αυτό το γεγονός ίσως να συντέλεσε και η οικονομική κρίση της χώρας μας , η οποία εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια.