ΑΣΕ Σκάλας|Σύσκεψη: Ζημιές στις καλλιέργειες από χαλάζι ,παγετό, πλημμύρες

Τη Δευτέρα 11//02/2019 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΑΣΕ ΣΚΑΛΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ στα γραφεία του σύσκεψη με θέμα «Ζημιές στις καλλιέργειες από το χαλάζι , τον παγετό και τις πλημμύρες και αντιμετώπιση τους».

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ , αντιπροσωπεία από τον ΕΛΓΑ Τρίπολης , ο Δήμαρχος Δήμου Ευρώτα , η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας , δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι , εκπρόσωποι του αγροτικού συλλόγου και συνεταιρισμών και σημαντικός αριθμός παραγωγών.
Έγινε ουσιαστικός διάλογος παραγωγών – αγροτών με τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ , τους γεωπόνους και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου επισημάνθηκαν:
Το μέγεθος της καταστροφής που αγγίζει σε ποικιλίες και το 100%
Η ανάγκη ένταξης και άλλων περιοχών ως πληγείσες,
Η γρήγορη διαδικασία ελέγχου από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ,
Η δίκαιη και ικανοποιητική αποζημίωση των αγροτών,
Η ανάγκη να ελεγχθούν οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο άμεσα.
Η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε :
Να ενισχύσει άμεσα το κλιμάκιο των γεωπόνων που κάνουν τον έλεγχο για να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η διαδικασία.
Να εντάξει και άλλες περιοχές ως πληγείσες για το σύνολο των καλλιεργειών τους σε εσπεριδοειδή και σε ελιές όπου διαπιστωθεί πρόβλημα.
Επισήμανε ότι οι ζημιές θα αντιμετωπιστούν συνολικά και όχι διακριτά (χαλάζι , παγετός , πλημμύρες), άρα αρκεί μία δήλωση.
Για τα μανταρίνια θα ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος συνειδητοποιώντας ότι η καταστροφή για κάποιες περιοχές είναι ολοκληρωτική.
Άμεσα θα ξεκινήσει ο έλεγχος για τα MERLIN, NAVELINA,LANE LATE ….
Για τα Valencia θα γίνει ό έλεγχος , θα προσδιοριστεί το ποσοστό της ζημιάς ανά περιοχή και θα εκτιμηθεί ο δικαιότερος τρόπος αποζημίωσης.
Τέλος θα είμαστε σε συνεχή επαφή για να εκτιμήσουμε την πρόοδο των διαδικασιών ελέγχου και αποζημίωσης.
Τέλος επισημάνθηκε από όλους ότι είναι αναγκαίο να προφυλάξουμε την ποιότητα των προϊόντων μας και να διατηρήσουμε τις αγορές μας.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΣΕ ΣΚΑΛΑΣ δήλωσε ότι εργοστάσιο είναι έτοιμο να κάνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος προδιαλογήπορτοκαλιών των παραγωγών και σε συνεννόηση με εμπόρους και χυμοποιία να βοηθήσει στη διάθεση των προϊόντων μας με τις καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς.

ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΕ ΣΚΑΛΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ