Αποφυλακίζεται η Μολδαβή που εκδιδόταν από κύκλωμα στο Άργος

«Ομπρέλα» προστασίας στη νεαρή Μολδαβή-θύμα τράφικινγκ, για την οποία ο Αρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσης στη χώρα της, άνοιξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος, ύστερα από ενδελεχή μελέτη του φακέλου και περίσκεψη αποφάσισε τη μη έκδοσή της λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υπήρξε θύμα τράφικινγκ. Μάλιστα ο Σταύρος Κοντονής μαζί με την απαγόρευση έκδοσής της διέταξε την άμεση αποφυλάκισή της εάν δεν κρατείται για άλλο λόγο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρειος Πάγος είχε αποφασίσει (υπ’ αριθμ. 395/2018) την έκδοση της νεαρής γυναίκας στη Μολδαβία, παρότι έχει χαρακτηριστεί επίσημα από τις εισαγγελικές αρχές ως θύμα τράφικινγκ, ενώ η ίδια με τις αποκαλύψεις της συνέβαλε στην εξάρθρωση «διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών».

Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ως ο μόνος αρμόδιος μπλόκαρε την επίμαχη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τις argolikeseidhseis, πριν από πέντε χρόνια η 28χρονη σήμερα γυναίκα παρουσιάστηκε στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και κατέθεσε ενόρκως ότι το 2012 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την ευάλωτη θέση και δεινή οικονομική κατάστασή της, με τη χρήση απατηλών μέσων απέσπασαν τη συναίνεσή της προκειμένου να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και να εργαστεί για λογαριασμό τους ως εκδιδόμενη.

Μάλιστα οι «προστάτες της» την εγκατέστησαν σε οικία που οι ίδιοι διατηρούσαν, όπου της γνωστοποίησαν ότι από την εργασία της θα τους καταβάλει τμηματικά το ποσό των 4.000 ευρώ που οι ίδιοι είχαν ξοδέψει για την παράνομη είσοδό της στη χώρα μας.

Ομως η νεαρή γυναίκα κατάφερε να δραπετεύσει με τη βοήθεια ενός Ελληνα φίλου της. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα και οι δύο δέχονταν απειλητικά τηλεφωνήματα.

Υστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Αργος συνελήφθησαν τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος ενός εκ των οποίων εκκρεμούσε και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις αρχές της Ρουμανίας, με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, σωματεμπορίας, εκμετάλλευσης ανηλίκου, πορνογραφίας ανηλίκου και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.