Απεβίωσε ο Βασίλειος Γολεμάτης, καθηγητής Χειρουργικής

Η Ακαδημία Αθηνών εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια

Η Ακαδημία Αθηνών με θλίψη πληροφορήθηκε την εκδημία του Βασίλειου Γολεμάτη, ενός εκ των πρωτοπόρων καθηγητών της σύγχρονης χειρουργικής.

O εκλιπών, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής, ειδικεύτηκε στη χειρουργική και μετεκπαιδεύτηκε στη χειρουργική του πεπτικού συστήματος στην Αγγλία. Διετέλεσε καθηγητής χειρουργικής επί δεκαετίες, εκπαιδεύοντας χιλιάδες φοιτητές και υπήρξε μέντορας πολλών νέων ιατρών και καθοδηγητής τους, ενθαρρύνοντάς τους και προωθώντας τους πολλαπλώς για μετεκπαίδευση σε διακεκριμένα ιατρικά κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της μακράς ακαδημαϊκής του πορείας συνεργάστηκε με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού και παρουσίασε αξιόλογο συγγραφικό έργο.

Ως νοσοκομειακός λειτουργός εργάστηκε με αυταπάρνηση και εντιμότητα, αφιερώνοντας τη ζωή του στην υπηρεσία των ασθενών. Υπήρξε ο πρώτος ιατρός που εφάρμοσε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και ο πρώτος που χειρούργησε ασθενείς με HIV. Eπί των ημερών του δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» μονάδα ασθενών με AIDS και δόθηκε βαρύτητα στην ορθή ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών Υγείας για το HIV.

Κατά τη διάρκεια της λαμπρής σταδιοδρομίας του, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Πολλές ήταν επίσης οι διεθνείς διακρίσεις του. Υπήρξε επίτιμο μέλος της Ένωσης Χειρουργών Αγγλίας και Ιρλανδίας, επίτιμος εταίρος του Αμερικανικού Κολλεγίου των Χειρουργών (FACS), του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Southern University του Los Angeles. Επιπλέον, εξελέγη επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας, αποτελώντας τον πρώτο Έλληνα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση.

Το 2017, η Ακαδημία Αθηνών, του απένειμε το Αργυρό Μετάλλιο της Τάξης των Θετικών Επιστημών για την μακρά και πολυσχιδή προσφορά του στην ιατρική επιστήμη.

Η Ακαδημία Αθηνών εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της και απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της προς την οικογένεια και τους οικείους του. Η απώλεια του διακεκριμένου καθηγητή, επιστήμονα και ανθρώπου αφήνει πίσω της μία θεμελιώδη συνεισφορά στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης στη χώρα μας και διεθνώς.