«Απαράδεκτα τα δημοτικά τέλη στο δήμο Ευρώτα»

Τοποθέτηση Παυλάκη Παναγιώτη, δημοτικού συμβούλου Ευρώτα

Η χθεσινή αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου που θα μπορούσε να γίνει με την παρουσία συμπολιτών μας, δεν έδωσε την ευκαιρία στην Δημοτική μας Παράταξη να καταθέσουμε τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας και να αποδείξουμε ότι η τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών και των τελών Υ-Α-Α, που θέλει να επιβάλλει η παρούσα δημοτική που κυβερνά είναι χαράτσι που δεν μπορούν να επιβαρυνθούν οι συμπολίτες μας.

Δηλώνουμε εξ αρχής ότι είμαστε αντίθετοι με την τηλεδιάσκεψη για τα ουσιώδη θέματα που αφορούν το Δήμο και τους Δημότες μας , όπως επίσης η παρουσία των συμπολιτών μας πρέπει να αποδέχεται τον δημοκρατικό διάλογο και τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου.

Δίνουμε αγώνα αρχών, θέσεων, αντιπαραθέσεων και προτάσεων και όχι μάχη χαρακωμάτων και αντιπαλότητας σε πρόσωπα.

Γι’ αυτό στην νέα δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καλό είναι να υπάρξει ήπιο κλίμα και δημοκρατικού διαλόγου για να υπάρξει αποτέλεσμα. Επί της ουσίας όπως τονίσαμε και προεκλογικά έτσι και μετεκλογικά από την θέση της μείζονος αντιπολίτευσηςστο δημοτικό συμβούλιο προτείνει τα τέλη όλων των κατηγοριών να παραμείνουν στα επίπεδα του 2023 και ειδικά για την Σκάλα μείωση 50% σε καταστήματα και οικίες κυρίως λόγου του τεράστιου όγκου απορριμμάτων που υπάρχουν ακόμα από το 2018 σε ενοικιαζόμενο χώρο στην θέση Ξηροκάμπια και ο Δήμος πληρώνει χιλιάδες ευρώ για ενοίκιο.

Ενδεικτικά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που θέλει να επιβάλλει η δημοτική αρχή για το 2024, όπως:

Για τα σπίτια 1.50 ευρώ το 2024 από 0.93 ευρώ το 2023Για τα μαγαζιά 2.56 ευρώ το 2024 από 1.37 ευρώ το 2023

Ενώ για την ύδρευση και την αποχέτευση στην χαμηλότερη βάση με τον διαχωρισμό σε δύο ζώνες και την τετράμηνη καταμέτρηση ανεβάζουν κατακόρυφα το κοστολόγιο, όπως π.χ:

Α ζώνη (Δ.Ε. Σκάλας, Έλους, Νιάτων) για το 2024 από 0 κ.β έως 20 κ.β πληρωμή 0,435 ευρώ/κ.βΔεύτερη: από 21 κ.β έως 60 κ.β πληρωμή 0,648 ευρώ/κ.β, ενώ το 2023 πληρώναμε 0,29ευρώ/κ.β κλπ

Β ζώνη (Δ.Ε. Κροκεών Γερονθρών) το 2024 Από 0 κ.β Έως 20 κ.β 0,51 Ευρώ/κυβικόΔεύτερη: Από 21 κ.β έως 60 κ.β 0,612 Ευρώ/κυβικό, ενώ το 2023 πληρώναμε 0,34 ευρώ/κ.β κλπ.Αυτές οι τιμές είναι συνδεδεμένες τα τέλη αποχέτευσης του Γερακίου της Σκάλας και του Βλαχιώτη λόγω της σύνδεσης του 50% με το νερό που καταναλώνεται.

Αυτές οι τιμές συμπαρασύρουν μαγαζιά, μονάδες, πολύτεκνους και ευπαθείς ομάδες.

Ως δημοτική παράταξη διαφωνούμε και καταψηφίζουμε αλλά και προτείνουμε:-Διαγωνισμούς με μελέτη στις προμήθειες για την περιστολή των δαπανών.-Επαναπροσδιορισμός στην συλλογή των απορριμμάτων και επιστροφή στον δήμο και την ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού τακτικού και έκτακτου.-Ανακύκλωση με ανταποδοτικότητα στον δήμο σύμφωνα με το κοστολόγιο του νόμο για αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό και χαρτί.-Επαναδιαπραγμάτευση με τον ΦοΔΣΑ για αλλαγή της εισφοράς στο ΣΔΙΤ ως δήμος υποδοχής των απορριμμάτων της Λακωνίας και ανταποδοτικότητα στο Δήμο.-Γωνιές – πράσινα σημεία ανακύκλωσης τουλάχιστον στις έδρες των Δ.Ε ως αρχή.-Άμεση τοποθέτηση στον Δήμο μας του Φ/Π δωρεάς της ΤΕΡΝΑ προς τον ΦοΔΣΑ και ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας για μείωση του κόστους ρεύματος.-Διεκδίκηση του 3% για την λειτουργία των Φ/Π στις περιοχές Δαφνίου, Κροκεών και Σκάλας.-Διατήρηση των τελών στα επίπεδα του 2023 με δύο ζώνες:-Α. άνω των 501 κατοίκων και Β. Κάτω των 500 κατοίκων ( μείωση 20% από τα τέλη του 2023).-Ειδική Ζώνη της Σκάλας λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης 50% από τα τέλη του 2023 για οικίες και καταστήματα.

Σκάλα 14/2/2024