Η αντίδραση των καταστημαρχών στον αντικαπνιστικό: Έρχονται λέσχες καπνού

«Είναι κάποιες πλευρές του καταστήματος που χωρίζονται με υαλοπετάσματα και μέσα υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός. Έχουν διαφορετικές εισόδους, είναι χώροι που λειτουργούν και προσέρχονται μέσα μόνο καπνιστές από άλλη είσοδο, όχι από την κεντρική είσοδο της επιχείρησης. Μόνο η λογική μπορεί να προστατεύσει και να φέρει αυτό που θέλουμε», τόνισε η κυρία Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την ίδια, «δημιουργούνται λέσχες καπνιστών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σε ελάχιστες όμως επιχειρήσεις».

«Εμείς κάνουμε προσφυγή στο ΣτΕ, δεν προτείνω ανυπακοή, προτείνω συμμόρφωση. Στο ΣτΕ, ο δικαστής, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα, με την αποδεδειγμένο κίνδυνο να κλείσουν οι επιχειρήσεις, να μας δώσει τις εξαιρέσεις που θέλουμε», επεσήμανε.

«Κάναμε μια δική μας έρευνα για να δούμε αν έχει επηρεαστεί ο κύκλος εργασιών. Ο τζίρος μειώθηκε πάρα πολύ και μάλιστα στο 90% των επιχειρήσεων, μιλάμε για σοβαρή μείωση, άνω του 30%. Σαφώς και δεν μιλάμε για εστιατόρια, παιδότοπους και καφέ κοντά σε παιδικές χαρές. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μιλάμε για πτώση του τζίρου. Αναφέρομαι στα αργιλάδικα, τα αμιγή μπαρ και σε κάποιες καφετέριες. Τα αργιλάδικα αδειοδοτήθηκαν νομίμως και φλερτάρουν με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας», είπε η κυρία Κωνσταντίνου.

«Θεωρώ ότι ένα πρόστιμο 2.000 ευρώ σε μια επιχείρηση 100 τ.μ. είναι υψηλό. Όταν στο νοσοκομείο που είναι τόπος σύμβολο για την υγεία το πρόστιμο είναι 100 ευρώ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για ανάκληση λειτουργίας, δείχνει ότι στον δικό μας κλάδο συμβαίνει κάτι πολύ άσχημο με κακές συνέπειες», ανέφερε η κυρία Κωνσταντίνου.

«Τα μαγαζιά λειτουργούν ακόμα και άδεια. Έχουν να πληρώσουν. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπαρ και αργιλάδικα», τόνισε.

Πηγή: skai.gr