Ανακοίνωση ομάδας εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων

Διαχωρίζει τη θέση της από την πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου

Επιστολή προς τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων απέστειλε ομάδα εργαζομένων της νοσηλευτικής ομάδας, η οποία ουσιαστικά διαχωρίζει τη θέση της από την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το συμβούλιο του συλλόγου. .

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη απορία που μας προκάλεσε η δημόσια αποτύπωση της διαφωνίας σας με τον Αν. Διοικητή του Νοσοκομείου χωρίς προηγουμένωνς να ζητηθεί η άποψη, αλλά και η συναίνεση των εργαζομένων για την κίνηση αυτή. Τη στιγμή μάλιστα που από το κείμενο φαίνεται πως το περιεχόμενό του εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Εννοείται πως θα συμφωνήσουμε μαζί σας πως στην παρούσα χρονική περίοδο όλοι καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις που προκύπτουν λόγω της πανδημίας. Και κάτι τέτοιο αναπόφευκτα δημιουργεί συνθήκες αντιπαράθεσης, διαφωνιών και συγκρούσεων. Είναι γεγονός πως όλοι οι άνθρωποι δεν σκέφτονται και δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο, δεν θέτουν τις ίδιες προτεραιότητες σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Παρόλα αυτά και πιστεύουμε πως σε αυτό δεν θα διαφωνήσει κανείς, κοινός γνώμονας όλων μας είναι όχι μόνο η επιβίωση αλλά και η αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας και αυτό είναι επιθυμία μας τόσο ως εργαζόμενοι όσο και ως χρήστες δυνητικοί ή μη, οι ίδιοι ή οι δικοί μας άνθρωποι, των υπηρεσιών που προσφέρει. Με αυτό λοιπόν ως δεδομένο θα πρέπει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα και τις διαφωνίες μας, να καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι (ή μπροστά από την ίδια οθόνη λόγω των συνθηκών) και να αναζητούμε λύσει. Και τις λύσεις αυτές θεωρούμε πως μπορούμε να τις βρούμε μόνοι μας ως νοήμονες, σκεπτόμενοι και σοβαροί άνθρωποι. Δεν μας τιμά μάλλον να αναζητούμε τη λύση στα θέματα που μας απασχολούν στον κόσμο που προσδοκά από εμάς να στεκόμαστε δίπλα του και να λύνουμε εμείς τα δικά του προβλήματα.

Δεν μας τιμά μόνοι μας να διαβάλουμε τη δουλειά, τις προσπάθειες και τον κόπο μας. Δεν μας τιμά μόνοι μας να βάζουμε τους ανθρώπους στα αυτοκίνητά τους και να τους δείχνουμε το δρόμο προς άλλα νοσοκομεία. Αυτόν τον κόσμο μάλλον πρέπει να τον έχουμε σύμμαχο και να τον κάνουμε να αισθάνεται ασφαλής και υπερήφανος για το Νοσοκομείο του και τους ανθρώπους που το υπηρετούν.

Και αν πρέπει, και πρέπει κατά την ταπεινή μας άποψη, να προβάλουμε κάτι, αυτό είναι καθετί θετικό που γίνεται σε αυτό το Νοσοκομείο. Και ας είμαστε ειλικρινείς … θετικά

γίνονται πολλά. Παράδειγμα, μόλις χθες ανακοινώθηκε η απόκτηση αξονικού τομογράφου, αλλά  και λοιπού εξοπλισμού που αφορά το χειρουργείο, το φυσικοθεραπευτήριο και το καρδιολογικό τμήμα. Υπάρχει σε εξέλιξη η κρίση γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, τους οποίους τους χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθιο το Νοσοκομείο και για να έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε φροντίδα επαρκή και ποιοτική στον κόσμο που την χρειάζεται, εντέλει για να εξακολουθήσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να συνδιαλεγόμαστε. Όμως, αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους αποτρέψουμε με τη στάση μας απ’ το να επιλέξουν τον τόπο μας για να δουλέψουν. Δεν ξέρουμε με πόση ευκολία καθένας από εμάς θα επέλεγε για τόπο δουλειάς του έναν οργανισμό για τον οποίο η εικόνα που προβάλλεται είναι τόσο αρνητική.

Πραγματικά θεωρούμε πως επρόκειτο για μία βεβιασμένη και άτυχη κίνηση χωρίς προηγουμένως να έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο επίλυσης του προβλήματος με συνεννόηση και με τη συνδρομή όλων μας.

Ευελπιστούμε στα καλύτερα

Είχε προηγηθεί η κάτωθι ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων

“Εν μέσω πανδημίας, στα δημόσια νοσοκομεία, οι υγειονομικοί και όλοι οι εργαζόμενοι, αψηφώντας τις συνέπειες που υφιστάμεθα από τις ελλείψεις προσωπικού, τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, τις ελλείψεις υποδομών, καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια με στόχο να ανταποκριθούμε στις επείγουσες ανάγκες λόγω covid-19.

Τις προσπάθειές μας αυτές, ευτυχώς τις αναγνωρίζει όλος ο ελληνικός λαός. Κάτι που όμως, όπως φαίνεται δεν το αναγνωρίζει ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου μας.

Πολλοί συνάδελφοι, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Μολάων, συχνά προσφεύγουν στα μέλη του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων για να διαμαρτυρηθούν για την απειλητική και απαξιωτική συμπεριφορά του αν. διοικητή.

Στο στόχαστρό του έχουν βρεθεί κατά διαστήματα εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων με πιο πρόσφατα παραδείγματα τους υπαλλήλους καθαριότητας και τους τεχνικούς του νοσοκομείου, κατηγορώντας τους ανυπόστατα και απαξιωτικά, για ανεπάρκεια και απειλώντας τους με μετακίνηση στη Σπάρτη και την πρόσληψη ιδιωτικών εργολάβων.

Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε, ότι η τεχνική υπηρεσία έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους, έναν υδραυλικό, έναν ηλεκτρολόγο υπό συνταξιοδότηση, έναν ψυκτικό σε αναρρωτική άδεια κατόπιν νοσηλείας λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και υπό συνταξιοδότηση και δυο έκτακτους επικουρικούς υπαλλήλους: έναν ηλεκτρολόγο που προσλήφθηκε πριν ένα μήνα και έναν δομικών έργων που η σύμβασή του λήγει σύντομα. Στερείται δε, τεχνικό βιοϊατρικής τεχνολογίας μιας σημαντικής ειδικότητας για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα αυτών είναι τις περισσότερες ώρες να υπάρχει ένας τεχνικός ανεξαρτήτου ειδικότητας και να προσπαθεί να καλύψει οποιαδήποτε βλάβη (πχ υδραυλικός, ηλεκτρολογική βλάβη), υπερβάλλοντας εαυτόν και γνώσεις, ενώ κάποιες φορές καλούνται και τις νύχτες χωρίς μάλιστα καμία οικονομική αποζημίωση.

Αντίστοιχα, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος υπάλληλος καθαριότητας. Δυο υπάλληλοι είναι έκτακτοι επικουρικοί και έξι είναι πεντάωροι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αντί, ο αν. διοικητής, να βάλει μία νυχτερινή βάρδια τους αναγκάζει να καλούνται εκτάκτως τις νύχτες από το σπίτι τους για να καλύψουν έκτακτα περιστατικά, χωρίς υπερωριακή απασχόληση αλλά με απολαβές σε είδος (ρεπό) όταν συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ώρες.

Όπως φαίνεται η ανεπάρκεια που υπάρχει στο νοσοκομείο είναι στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού και ειδικοτήτων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου και την εύρυθμη λειτουργία του.

Όλο το προσωπικό, χρόνια τώρα, με κάθε κυβέρνηση και με κάθε διοίκηση έχει δώσει δείγματα γραφής στην τοπική κοινωνία, ανταποκρινόμενο όσο μπορεί με τους περιορισμένους πόρους στις ανάγκες της, δουλεύοντας κατά διαστήματα ακόμα και χωρίς εβδομαδιαίο ρεπό για να βγουν οι βάρδιες. Οι διπλοβάρδιες πρωί-νύχτα ή απόγευμα-πρωί χωρίς να τηρείται το 11ωρο της ενδιάμεσης ανάπαυσης, ακόμα και μετά τις πρόσφατες προσλήψεις έκτακτων επικουρικών λόγω covid, είναι πλέον ο κανόνας.

Αντί, λοιπόν, ο αν. διοικητής να στηρίξει τους εργαζόμενους και να λύσει τα ζητήματα κάλυψης των αναγκών του νοσοκομείου, στέκεται απέναντί τους απαξιωτικά και απειλητικά, ενώ δεν κρύβει την εμμονή του για παραχώρηση τμημάτων του νοσοκομείου σε εργολάβους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ένας τεχνικός υπάλληλος, διαμαρτυρόμενος, αναγκάστηκε να αιτηθεί ο ίδιος μετακίνηση στη Σπάρτη, με τον αν. διοικητή να τον απειλεί με δίωξη.

Θα είναι ο μόνος αιτών μετακίνηση ή θα ακολουθήσουν κι άλλοι; Θα στηρίξει ο αν. διοικητής αυτό το μικρό, απομακρυσμένο, αποδυναμωμένο, αλλά τόσο πολύ αναγκαίο για την περιοχή νοσοκομείο ή με την συμπεριφορά του θα το απογυμνώσει εντελώς;

Αγνοούμε αν είναι, γενικά, αυτοί οι τρόποι του αν. διοικητή, αν πρόκειται για τακτικές εκφοβισμού θέλοντας να χτίσει ένα σκληρό διοικητικό προφίλ στις πλάτες των εργαζομένων ή αν αποτελεί συνειδητή συμπεριφορά ώστε να δημιουργήσει έρεισμα για την παραχώρηση υπηρεσιών του νοσοκομείου σε εργολάβους.

Ξέρουμε όμως ότι αυτή η αντιδεοντολογική και απαράδεκτη συμπεριφορά και τακτική δεν θα περάσει.

Ως εδώ. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο περιστατικά αυταρχισμού και απειλών. Οι εργαζόμενοι είμαστε που στηρίζουμε το νοσοκομείο, έχουμε αξιοπρέπεια και απαιτούμε σεβασμό.

Το νοσοκομείο δεν είναι «μαγαζί» κανενός. Είναι δημόσιο ίδρυμα.

Να σταματήσουν άμεσα αυτές οι συμπεριφορές προς τους εργαζομένους!

Να στηριχθεί ουσιαστικά το νοσοκομείο με επαρκές μόνιμο προσωπικό!

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων!

Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας!

Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους!