Αναγκαιότητα συνεχούς λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυστρά

Τι απαντά η Λίνα Μενδώνη στον Κυριάκο Βελόπουλο

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Σπάρτης και σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου, παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλευσης ξένων περιηγητών και υψηλού επιπέδου Ελλήνων επισκεπτών στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μυστρά, εκτός των καθημερινών και τα Σαββατοκύριακα -κατεξοχήν την θερινή περίοδο, χωρίς να αγνοείται και η χειμερινή. Ωστόσο, με δεδομένο το τρέχον ωράριο λειτουργίας του ανωτέρω Μουσείου, μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες, αποτρέπεται η προσέλευση σημαντικού αριθμού επισκεπτών, οι οποίοι καταφθάνουν στην ευρύτερη περιοχή κατά τα Σαββατοκύριακα και εντάσσουν στον προγραμματισμό τους και την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μυστρά. Επιπρόσθετα, απορίας άξιον είναι, πως επί μακρόν, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μυστρά παραμένει ένα μικρό σε έκταση μουσείο, δύο αιθουσών μόνο, αναντίστοιχο του ονόματος και της ιστορικότητας του Μυστρά, στην οποία πόλη στέφθηκε ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, ως ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας (1449).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να καθιερώσετε, αφενός, ως ημέρες επίσκεψης και ξενάγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μυστρά και τα Σαββατοκύριακα, και αφετέρου, να επεκτείνετε το ωράριο λειτουργίας του ως άνω Μουσείου, εφόσον ο πλούτος των εκθεμάτων του καθιστά αναγκαία την σχετική επέκταση των ωρών λειτουργίας του προηγούμενου Μουσείου, ενώ, επίσης αναγκαίος καθίσταται και ο επιπλέον εμπλουτισμός των φυλασσόμενων και προβαλλόμενων εκθεμάτων στο εν λόγω;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟ

Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 620/25.10.2021 Ερώτηση με θέμα:

«Αναγκαιότητα συνεχούς λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου του Μυστρά της Λακωνίας»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 620/25.10.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου του Μυστρά χωροθετείται εντός της καστροπολιτείας, στην οικιστική ενότητα της Κάτω Πόλης. Εντάσσεται στο κτηριακό συγκρότημα του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Δημητρίου και στεγάζεται στον όροφο της βορειοανατολικής πτέρυγας, η οποία χρονολογείται στον 18ο αιώνα και λειτουργούσε ως επισκοπικό μέγαρο μέχρι τους πρώτους μετεπαναστατικούς χρόνους. Το Μουσείο Μυστρά οργανώθηκε επισήμως το 1952 από τον τότε επιμελητή αρχαιοτήτων Νικόλαο Δρανδάκη. Το έτος 2001, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ώρες Βυζαντίου», ανακαινίσθηκε και αναδιοργανώθηκε και φιλοξενεί έκτοτε μόνιμη συλλογή με θέμα «Βυζάντιο και Δύση. Η εμπειρία ενός υστεροβυζαντινού αστικού κέντρου». Στο ισόγειο της πτέρυγας του μουσείου λειτουργεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου κατά καιρούς φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ οργανώθηκε και η υπαίθρια έκθεση γλυπτών στους χώρους των αιθρίων του μητροπολιτικού συγκροτήματος.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μνημειακό σύνολο της καστροπολιτείας και λειτουργεί όχι μόνο ως χώρος προβολής κινητών μνημείων αντιπροσωπευτικών του υλικού πολιτισμού και της πνευματικής ζωής του βυζαντινού άστεως, αλλά και επικουρικά, στην ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση του χώρου. Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά, χειρόγραφους κώδικες, ενδυματολογικό σύνολο και μεμονωμένα στοιχεία ένδυσης και κοσμήματα. Μέσα από τα αντικείμενα αυτά, καθώς και όσων περιλαμβάνονται στην υπαίθρια έκθεση των αιθρίων, καθίσταται εφικτή η επαφή με εκφάνσεις της καλλιτεχνικής παραγωγής του Μυστρά, η σύνδεση του χώρου με πρόσωπα και αξιωματούχους που έζησαν και έδρασαν σε αυτόν, η διερεύνηση των σχέσεων του δεσποτάτου με τη Δύση.

Ως προς τον εμπλουτισμό των αντικειμένων που εκτίθενται στο Μουσείο, όπως προαναφέρθηκε, έχουν επιλεγεί τα αντιπροσωπευτικότερα για τον χώρο, τα οποία συμπληρώνουν τις γνώσεις και τις εντυπώσεις που αποκομίζει ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του στο μνημειακό σύνολο του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά. Η υπαίθρια

έκθεση των γλυπτών στα αίθρια του μητροπολιτικού συγκροτήματος συνιστά, ουσιαστικά, τη συνέχεια του μουσειακού χώρου.

Επιπροσθέτως, στην περίπτωση του Μυστρά πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ολόκληρος ο χώρος λειτουργεί ως μουσειακός, δεδομένου ότι μέσα από το πλήθος των ιστάμενων μνημείων, κοσμικών και θρησκευτικών, παρουσιάζονται ποικίλα στοιχεία του υλικού πολιτισμού των ύστερων βυζαντινών χρόνων και της τουρκοκρατίας (κατοικία, οχύρωση, λατρεία, πολεοδομικός σχεδιασμός, ύδρευση, ταφικές πρακτικές κ.ά.), τα αντιπροσωπευτικότερα καλλιτεχνικά ρεύματα της παλαιολόγειας τέχνης, αλλά και η μεταβυζαντινή καλλιτεχνική παραγωγή, καθώς και η ιστορία ενός από τα σημαντικότερα διοικητικά κέντρα της Πελοποννήσου.

Για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου του Μυστρά, στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα συντήρησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, στο οποίο εντάσσονται τα ακόλουθα έργα:

1. «Εργασίες στο πλαίσιο βελτίωσης και επέκτασης της επισκεψιμότητας στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά»: Έναρξη έργου: 18.6.2019. Λήξη έργου: 31.12.2022. Προϋπολογισμός: 500.000,00€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

2. «Ανάδειξη – εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των δεσποτών στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά», ενταγμένου στο Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014-2020». Έναρξη έργου: 1.1.2021. Λήξη έργου: 31.12.2023. Προϋπολογισμός: 1.350.000,00€

3. «Συντήρηση ζωγραφικού διακόσμου και λίθινων στοιχείων των Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας και Ευαγγελίστριας του Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά», ενταγμένου στο Ε.Π.

«Πελοπόννησος 2014-2020». Έναρξη έργου: 1.12.2020. Λήξη έργου: 28.2.2023.

Προϋπολογισμός: 968.800,00€.

Δεν είναι ακριβής ο ισχυρισμός του κ. Βουλευτή, ότι το Μουσείο είναι επισκέψιμο “μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες”. Ο εκθεσιακός χώρος ακολουθεί το ωράριο και το πρόγραμμα του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά, όπως αυτό ορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και παραμένει ανοικτός και επισκέψιμος καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ειδικότερα, για το έτος 2021 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά εφαρμόστηκε χειμερινό ωράριο λειτουργίας 08:00-15:30 (ΦΕΚ 4820/Β΄/02.11.2020) και θερινό ωράριο λειτουργίας 08:00-20:00 (ΦΕΚ 1306/Β΄/02.04.2021), μειούμενο κατά μισή ώρα ανά 15ήμερο από 01.09.2021 έως 31.10.2021.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ