«Ακριβές πρώτες βοήθειες από ιδιώτη σε έξι αρχαιολογικούς χώρους»

Ερώτηση Νάγιας Γρηγοράκου

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη κατέθεσε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η Βουλευτής Λακωνίας και Υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου σχετικά με την ανάθεση παροχής πρώτων βοηθειών στους αρχαιολογικούς χώρους σε ιδιώτες.

Η Βουλευτής αναφέρει πως με σχετική προκήρυξη διαγωνισμού το Υπουργείο και ο ΟΔΑΠ αναθέτουν σε ιδιώτες την παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών για έξι (6) αρχαιολογικούς χώρους με τίμημα 2 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος οι συγκεκριμένες υπηρεσίες παρέχονταν δωρεάν και χωρίς προβλήματα από τον Ερυθρό Σταυρό και γιατρό οπλίτη των Ενόπλων Δυνάμεων. Προκαλεί δε, εντύπωση το γεγονός ότι η αρμόδια Υπουργός σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας με τον Ερυθρό Σταυρό και είχε ανακοινώσει την επέκτασή της σε δέκα (10) ακόμη αρχαιολογικούς χώρους. Παρόλα αυτά και κινούμενο σε αντίθετη κατεύθυνση τελικά το Υπουργείο προχωρά σε μία ακριβή ανάθεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε ιδιώτες.

Η Νάγια Γρηγοράκου τονίζει πως η ξαφνική ευρωστία του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ) που συχνά διαφημίζεται από την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη δεν δικαιολογεί την κατασπατάληση των εν λόγω πόρων σε αναθέσεις σε ιδιώτες υπηρεσιών που στο πρόσφατο παρελθόν δεν στοίχιζαν ούτε ένα (1) ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η χρηστή διαχείριση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και το μέλλον του ελληνικού Πολιτισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη

Θέμα: Ακριβές πρώτες βοήθειες από ιδιώτη σε έξι αρχαιολογικούς χώρους

Στις 18/2/2024 σε άρθρο στο «Βήμα» με τίτλο «Ο Πολιτισμός με το βλέμμα στο μέλλον και το στοίχημα», η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη έγραφε: «Ο Πολιτισμός κατέχει κομβική θέση στο «Ελλάδα 2.0». Το υπουργείο Πολιτισμού προικοδοτείται με 670 εκατ. ευρώ, που κατευθύνονται σε περισσότερα από 200 έργα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Ποτέ άλλοτε ο Πολιτισμός, στη χώρα μας, δεν διέθετε ανάλογους χρηματοδοτικούς πόρους. Σε συνδυασμό με τα έργα που χρηματοδοτούνται από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και τους εθνικούς πόρους, το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί ένα πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. Ευρώ».

Είναι σαφές, πως η χρηστή διαχείριση των εν λόγω διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και το μέλλον του ελληνικού Πολιτισμού. Παρόλα αυτά, το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται πως σπαταλά αυτούς τους πόρους μέσω ακριβών αναθέσεων σε ιδιώτες υπηρεσιών που θα μπορούσαν να καλυφθούν χωρίς να στοιχίσουν ούτε ένα ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο.

Αρχικά, ήρθε η αιφνιδιαστική και χωρίς σαφή αιτιολογία απόφαση του ΥΠΠΟ και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) να προχωρήσει στην εκχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία για δύο χρόνια την έκδοση, την ακύρωση και τον έλεγχο εισιτηρίων στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, δαπανώντας 2.103.436,80 ευρώ, τη στιγμή που η εν λόγω υπηρεσία παρέχεται ήδη από το υπάρχον προσωπικό των αρχαιοφυλάκων χωρίς προβλήματα και κυρίως χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικών ταμείων.

Στην ίδια λογική το Υπουργείο και ο ΟΔΑΠ αποφασίζουν τώρα να αναθέσουν σε ιδιώτες την παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών για έξι (6) αρχαιολογικούς χώρους με τίμημα 2 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος οι υπηρεσίες αυτές παρέχονταν δωρεάν και χωρίς προβλήματα από τον Ερυθρό Σταυρό και γιατρό οπλίτη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρμόδια Υπουργός σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας με τον Ερυθρό Σταυρό και είχε ανακοινώσει την επέκτασή της σε δέκα ακόμη αρχαιολογικούς χώρους. Παρ‘ όλα αυτά και κινούμενο σε αντίθετη κατεύθυνση τελικά το Υπουργείο προχωρά τώρα σε μία ακριβή ανάθεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε ιδιώτες, υποστηρίζοντας μάλιστα πως πρόκειται για μία ιατρική κάλυψη στα μόλις 0,30 ευρώ ανά επισκέπτη.

Ωστόσο, παρά τον επιμερισμό του κόστους ανά επισκέπτη που επιχειρεί το Υπουργείο και παρότι υποστηρίζει πως «αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η λειτουργία έξι ιατρείων-σταθμών πρώτων βοηθειών, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με κατάλληλα εξοπλισμένο ασθενοφόρο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων, ήτοι από 8:00-20:00, με πλήρη εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για την άμεση

αντιμετώπιση ατυχημάτων, επειγόντων και αιφνιδίων περιστατικών», η προκήρυξη του διαγωνισμού μαρτυρά άλλα για το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, για την Ακρόπολη προβλέπεται ότι το κόστος για την παροχή υπηρεσιών γιατρού ανέρχεται σε 9.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή φτάνει τα 300 ευρώ την ημέρα, ενώ το μηνιαίο κόστος για την απασχόληση νοσηλευτή αγγίζει τα 6.300 ευρώ και για τους δύο διασώστες που θα επιβαίνουν στο ασθενοφόρο επίσης τα 6.300 ευρώ στον καθένα.

Το κόστος δε, για τους αρχαιολογικούς χώρους της Λίνδου και της Κνωσού είναι ακόμη μεγαλύτερο. Στη Λίνδο το κόστος για το γιατρό ανέρχεται σε 11.722 ευρώ το μήνα, ενώ για το νοσηλευτή και τους δύο διασώστες τα 8.011 ευρώ και στην Κνωσό το κόστος για την απασχόληση γιατρού ανέρχεται σε 11.222 ευρώ, ενώ για νοσηλευτή και δύο διασώστες σε 7.797 ευρώ ανά περίπτωση.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι πρώτες βοήθειες παρέχονται στους αρχαιολογικούς χώρους με επιτυχία από τον Ερυθρό Σταυρό χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεδομένου ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού αποκαλύπτει ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους απαιτείται η εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών σε ιδιώτη όταν ήδη αυτές μπορούν εξασφαλιστούν επαρκώς χωρίς επιβάρυνση των κρατικών ταμείων μέσα από την υπάρχουσα συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό ή με τη συνδρομή δημοσιών φορέων υγείας, όπως το ΕΚΑΒ;

2. Πως δικαιολογείται το ιδιαίτερα υψηλό κόστος των υπηρεσιών που περιγράφεται στην προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού;

3. Σκοπεύετε να εκχωρήσετε σε ιδιώτες και άλλες υπηρεσίες που αφορούν τον Πολιτισμό και μέχρι σήμερα παρέχονται ή καλύπτονται από τις υφιστάμενες δημόσιες δομές;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου