Αγρότες | Βγήκαν τα τρακτέρ στο κέντρο της Καλαμάτας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη ΔΕΗ γιατί κόβει το ρεύμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας πραγματοποίησαν σήμερα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χανδρινού και Μεσσήνης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και αγρότες της Τριφυλίας. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάνοντας λόγο για αγώνα επιβίωσης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας κ. Κώστας Αποστολόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την Δευτέρα (13/2) πραγματοποιήσαμε διαμαρτυρία στον κέντρο της Καλαμάτας και καταθέσαμε τα αιτήματά μας. Στη συνέχεια πήγαμε στη ΔΕΗ όπου και ζητήσαμε να μην κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγρότες για οφειλές τις ημέρες που έχουμε παγετό γιατί κινδυνεύει η παραγωγή. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε προχωρήσει σε κινητοποίηση στο Χανδρινό των σταφιδοπαραγωγών που βλέπουν να απαξιώνεται το προϊόν τους».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού διεκδικούν:
«Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα).
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον δάκο και άλλες ασθένειες, να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια.
Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
Άμεση στελέχωση όλων των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών, από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο».

Παϊσιάδης Σταύρος | Αγροτύπος