Αφανιά – Κρεβατά | Επιλύεται το ιδιοκτησιακό πρόβλημα

Ανακοινώσεις Νεοκλή Κρητικού, Θανάση Δαβάκη και Δήμου Βέρδου

Το ιδιοκτησιακό ζήτημα στην περιοχή Αφανιά – Κρεβατά της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα βαίνει προς επίλυση με την συμπερίληψη των περιοχών, οι οποίες προέκυψαν από αγροτική διανομή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα ακίνητα που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και διεκδικούνται ή νομίμως κατέχονται από συμπολίτες μας.

Ο κ.Κρητικός σε χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε ότι η διαδικασία επίλυσης ήταν αποτέλεσμα παρεμβάσεων και προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων φορέων της Λακωνίας και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στην προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος από την στιγμή που οι αγωγές ξεκίνησαν να φτάνουν στους κατοίκους της περιοχής ενόψει της περάτωσης του Κτηματολογίου και οι συμπολίτες μας βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο.

Ακολουθεί η δημόσια δήλωση του κ.Κρητικού: «Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, ασχολήθηκα κυρίως με τα λιμνάζοντα, πολλά για δεκαετίες, ζητήματα που απασχολούσαν τους κατοίκους του νομού. Ένα από αυτά ήταν και το ιδιοκτησιακό της περιοχής Αφανιά Κρεβατά, το οποίο και εμφανιζόταν ως “άλυτο” και ταλαιπωρούσε τους κατοίκους αλλα και τον ίδιο το Δήμο Ευρώτα του οποίου ο

Δήμαρχος κ. Δήμος Βέρδος αγωνιζόταν να λυθεί. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι ενέργειες του συναδέλφου μου βουλευτή κ. Θανάση Δαβάκη.

Πρώτη μου ενέργεια ήταν να απευθυνθώ στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να παύσει η αποστολή των αγωγών, μιας και εν τω μεταξύ το Εθνικό Κτηματολόγιο πήρε παράταση ενός έτους. Όπως και έγινε. Οι αγωγές ανεστάλησαν με την προϋπόθεση της νομοθετικής διευθέτησης.

Ακολούθως κατέθεσα νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση του ζητήματος, πρόταση η οποία έλυνε διαπαντός το ιδιοκτησιακό πρόβλημα, σημαντικά στοιχεία της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση.

Με τη σημερινή εξέλιξη και με τη νομοθετική συμπερίληψη των αγροτεμαχίων που προέκυψαν από αγροτική διανομή, τα οποία βρίσκονται και εντός και εκτός οικισμού, ουσιαστικά λύνεται το πρόβλημα και οι κάτοικοι της περιοχής μπαίνουν σε ένα κανονικό ιδιοκτησιακό περιβάλλον.

Επίσης, όπως περιγράφει ρητά η παράγραφος 3 του άρθρου 16: «Στην περίπτωση που έχουν ασκηθεί αγωγές από το Δημόσιο… οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται».

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ακολουθήσει Κοινή Υπουργική Απόφαση, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία θα διευκρινίζεται το πλαίσιο επίλυσης.

Θέλω δημοσίως να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένο και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, των οποίων οι παρεμβάσεις ήταν συνεχείς, για την αρωγή τους στην επίλυση του συγκεκριμένου ιδιοκτησιακού ζητήματος.»

Νεοκλής Κρητικός 

 

Δαβάκης: Ευχαριστώ τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο για τη λύση στον Αφανιά – Κρεβατά

Με νομοτεχνική βελτίωση που πρότεινε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και αποδέχτηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, προστέθηκε πρόβλεψη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, με την οποία ανακαλούνται οι αγωγές κατά πολιτών για ακίνητα εκτός και εντός σχεδίου πόλης που είχαν διανεμηθεί στο παρελθόν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Δαβάκης δήλωσε σχετικά:

Χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης απεδέχθησαν από κοινού τη νομοτεχνική βελτίωση που πρότεινα, με την οποία ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι αγωγές κατά πολιτών για ακίνητα ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ σχεδίου πόλης που είχαν διανεμηθεί στο παρελθόν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με την ψήφιση σήμερα της ανωτέρω ρύθμισης, η οποία αποτελεί μέρος του άρθρου 16 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, δίνεται λύση στα προβλήματα με τις αγωγές που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στην περιοχή Αφανιά – Κρεβατά του Δήμου Ευρώτα.

Οι ευεργετικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα συμβάλλουν επίσης και στην επίλυση των ιδιοκτησιακών ζητημάτων που ταλαιπωρούν και άλλους Λάκωνες συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Πολιτεία.

Ανακοίνωση Δήμου Ευρώτα 

Ο Δήμος Ευρώτα ανακοινώνει ότι ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο παύουν οι διεκδικήσεις από πλευράς Δημοσίου επί των περιουσιών των κατοίκων του Αφανιά-Κρεβατά Σκάλας Δήμου Ευρώτα, ενώ παράλληλα ανακαλούνται οι αγωγές που είχαν γίνει στο παρελθόν εναντίον των δημοτών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, υπερψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, του οποίου οι ευεργετικές προβλέψεις επιλύουν ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε προκληθεί και ταλαιπωρούσε πολλούς συνδημότες μας. Με αφορμή την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την παύση κάθε διεκδίκησης από πλευράς Πολιτείας και ανάκληση των αγωγών που είχαν γίνει εναντίον των συνδημοτών μας στον Αφανιά-Κρεβατά, αποτελεί δικαίωση των συντονισμένων προσπαθειών μας για την άρση των αδικιών και κυρίως την απεμπλοκή των κατοίκων της Σκάλας από μια χρόνια διένεξη με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία δεν ήταν εύκολο να επιλυθεί εξαιτίας της νομοθεσίας και της πολυπλοκότητάς της.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους βουλευτές Ν.Δ. Λακωνίας για τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις τους και ειδικά προς τον κ. Αθανάσιο Δαβάκη, ο οποίος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε από το βήμα της Βουλής των δικαιωμάτων των κατοίκων του Αφανιά-Κρεβατά. Κυρίως, όμως, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, του οποίου οι προσπάθειες για τη λύση αυτού του ‘γόρδιου δεσμού’ υπήρξαν συστηματικές και καταλυτικές.

Θα ήθελα, τέλος, να διαβεβαιώσω τους συνδημότες μου στον Αφανιά-Κρεβατά, ότι ο Δήμος Ευρώτα από την πρώτη στιγμή της διένεξής τους με το ελληνικό Δημόσιο, αγωνίστηκε υπέρ των δικαιωμάτων τους, θέτοντας μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Συντονισμένα, χωρίς φωνές και τυμπανοκρουσίες, αλλά με επιμονή και υπομονή».