Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τους λόγους αποχώρησης του Τσερνίσοφ

Ο Τσερνίσοφ αποκάλυψε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στο FLYNEWS.GR καθώς και στους πάρα πολλούς Σπαρτιάτες φίλους του, τους τρεις λόγους που δεν θα επιστρέψει στη Σπάρτη. Ταυτόχρονα εξέφρασε την μεγάλη αγάπη του για τη Σπάρτη, τους φιλάθλους και τους ποδοσφαιριστές του.

Στην ερώτηση αν θα γυρίσει στη Σπάρτη, ο Τσερνίσοφ έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

Mάλλον όχι. Δεν μπορώ να δουλέψω με ανθρώπους που δεν σέβονται εμένα και το συμβόλαιο μου. Άνθρωποι της ομάδας δεν σέβονται τους ποδοσφαιριστές.

Μου αρέσει η Σπάρτη, μου αρέσουν οι φίλαθλοι, μου αρέσουν οι παίκτες, έχω πολλούς φίλους στη Σπάρτη.

Ο πρώτος λόγος που οδήγησε τον Ρώσο στην αποχώρηση είναι άνθρωποι της ομάδας, που δεν σέβονται το συμβόλαιό του. Προφανώς όπως γίνεται κατανοητό από τα λόγια του Ρώσου υπάρχει οφειλή προς τον ίδιο.

Κάτι όμως που εγείρει ερωτηματικά αφού η διοίκηση της Σπάρτης είναι συνεπής σε πολλαπλάσια μεγαλύτερες οφειλές.

Η συνεπής διοίκηση της ομάδας, είτε έχει διακανονίσει, είτε εξοφλήσει οφειλές χιλιάδων ευρώ σε προσφυγές, ΙΚΑ, Εφορία.

Ο δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη σεβασμού ανθρώπων της ομάδας προς τον Τσερνίσοφ και το έργο του. Και εδώ προκύπτει το μεγαλύτερο από όλα τα ερωτήματα;

Πως είναι δυνατόν να μην σέβεσαι τον άνθρωπο που μέσα σε 20 ημέρες δημιούργησε μια ομάδα νεαρών ποδοσφαιριστών ικανή να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την παραμονή της στην Football League απέναντι σε ιστορικές και ομάδες που διαθέτουν έμπειρους και μεγαλύτερης αξίας ποδοσφαιριστές;
Πως είναι δυνατόν να μην σέβεσαι τον άνθρωπο στον οποίο στηρίζονται όλοι οι ποδοσφαιριστές;
Πως είναι δυνατόν να μην σέβεσαι τον άνθρωπο που οι Σπαρτιάτες αποδέχτηκαν από το πρώτο λεπτό λόγω του πλούσιου βιογραφικού – Εθνική Ρωσίας- και στην πορεία τον αναγνώρισαν ως ένα μεγάλο προπονητή από τα έργα του και ως έναν μεγάλο άνθρωπο με ήθος και ευγένεια.

Ο τρίτος λόγος που οδήγησε τον Τσερνίσοφ στην Ρωσία είναι όπως ανέφερε:

Άνθρωποι της ομάδας δεν σέβονται τους ποδοσφαιριστές.

Τι ακριβώς εννοεί σε αυτή την φράση;

Υπάρχουν οφειλές στους 15-16 ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν το ρόστερ της ομάδας, δηλαδή το θέμα είναι καθαρά οικονομικό;
Η μήπως ο Τσερνίσοφ έχει βιώσει καταστάσεις όπου υπήρχε έλλειψη σεβασμού προς τους ποδοσφαιριστές της ομάδας;

Προφανώς τα ερωτήματα είναι πολλά.

Η ομάδα κάθε Κυριακή παίζει την κατηγορία και στο πιο κρίσιμο χρονικό σημείο βρίσκεται χωρίς το πιο δυνατό της όπλο. Γκρεμίστηκε με μία αποχώρηση ότι χτιζόταν μέχρι σήμερα και δεν υπάρχει χρόνος ούτε καν για να πάρεις νέα υλικά και να χτίσεις κάτι νέο. Η ομάδα βρίσκεται στην ζώνη του υποβιβασμού και χρειάζεται από τον αγώνα της Κυριακής με τον Απόλλων Πόντου νίκες και βαθμούς.

Όποιος προπονητής και να έρθει, θα χρειαστεί διάστημα προσαρμογής για να μπορέσει να δώσει την δική του «πινελιά» στην ομάδα. Το ημερολόγιο όμως δείχνει 24 Ιανουαρίου και ο χρόνος καθώς και οι βαθμοί είναι λίγοι.

Έφυγαν και στο παρελθόν προπονητές όπως ο Αντωνίου, ο Γράφας αλλά αυτοί είχαν φτάσει την ομάδα σε σημείο να μην κινδυνεύει ουσιαστικά.

Η ιστορία θα γράψει ότι ο Αντρέϊ Τσερνίσοφ αγάπησε την Σπάρτη, τους φιλάθλους και τους ποδοσφαιριστές του και σε όλες τις μάχες ήταν πραγματικός Σπαρτιάτης.

Αγωνίστηκε απέναντι σε αναρίθμητους εχθρούς, εφιάλτες, δαίμονες και διατητές. Δούλεψε σκληρά μαζί με τους ποδοσφαιριστές του που συνεχώς μειώνονταν και πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ιστορία θα γράψει ότι άνθρωποι της ομάδας τον «έδιωξαν» από την Σπάρτη με την έλλειψη σεβασμού προς αυτόν και τους ποδοσφαιριστές του όπως αναφέρει ο ίδιος στη δήλωσή του.

Γιατί να γκρεμίσεις ένα οικοδόμημα που έχει χτιστεί πάνω σε γερές βάσεις;
Γιατί να «διώξεις» ένα πραγματικό Σπαρτιάτη από τις επόμενες μάχες που θα δώσεις;

H Σπάρτη έχει 11 βαθμούς και θέλει το λιγότερο 8-9 νίκες στους υπόλοιπους 17 αγώνες που απομένουν για να μπορέσει να διεκδικήσει την παραμονή της στη Football League.

Μακάρι το τέλος αυτού του παραμυθιού που ζούμε από τις 15 Ιουνίου του 2015 και το μπαράζ με την Κυπαρισσία να έχει ευτυχή κατάληξη.

Το μόνο σίγουρο είναι την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 κάναμε ένα βήμα πίσω, ένα βήμα που μπορεί να στοιχίσει στην τελική έκβαση του παιχνιδιού.

Το βλέμμα του Τσερνίσοφ στη ανωτέρω φωτογραφία αποτυπώνει τα συναισθήματα όλων όσων αγαπούν πραγματικά την ομάδα.

Μπορεί να ήταν μόλις τρεις μήνες στη Σπάρτη αλλά έγινε από την πρώτη ημέρα πιστός στρατιώτης της ομάδας και άξιος εκπρόσωπος της ιστορικής πόλης της Σπάρτης.

Άρθρο του Αντρέα Τσαρούχα

isports.gr