Μηνύματα από τη δημιουργία του Σύμπαντος στο Γύθειο

Ιδιαίτερα επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε η ανοιχτή ενημερωτική και επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών της Λακωνίας, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, στο Γύθειο, με ομιλητή τον διακεκριμένο Φυσικό κ. Σοφοκλή Σωτηρίου*.

Στον φιλόξενο και άρτια εξοπλισμένο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης, η διάλεξη με τίτλο «Μηνύματα από τη Δημιουργία του Σύμπαντος», έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να προβληματιστούν για συναρπαστικά κοσμικά φαινόμενα, ασύλληπτων διαστάσεων! Ο ομιλητής ανέλυσε δυσπρόσιτες έννοιες της Φυσικής με τρόπο απλό, επεξηγηματικό και κατανοητό, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο CERN και αλλού, και, απάντησε με σαφήνεια και ακρίβεια στις εντυπωσιακά εύστοχες ερωτήσεις των μαθητών. Τα παιδιά «περιηγήθηκαν» με αξιοθαύμαστη ευχέρεια στις «σκοτεινές» περιοχές του χωρόχρονου: Στη συζήτηση εξέθεσαν πρωτότυπες αντιλήψεις και υποθέσεις που έχουν διαμορφώσει με τις αναζητήσεις τους αλλά και με την πολύτιμη υποστήριξη των καθηγητών τους, εκπλήσσοντας ευχάριστα τον ομιλητή και τους παρευρισκομένους εκπαιδευτικούς. Τα πολύτιμα ερεθίσματα που έλαβαν, αφορούν την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την τεράστια αξία της Εκπαίδευσης και της Γνώσης σε ένα αδιάκοπα και δυναμικά εξελισσόμενο κοινωνικοπολιτιστικό περιβάλλον. Παράλληλα, παρακινήθηκαν να εστιάσουν τη σκέψη τους και σε καίρια σημεία αποφάσεων για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, καθώς βρίσκονται στην κρίσιμη καμπή των τελευταίων τάξεων του Λυκείου και των σχετικών μελλοντικών αναζητήσεων.

Τη συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο νέος Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Κελεφιώτης, υπογραμμίζοντας την αξία της επικοινωνίας και της συνεργασίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου κα Παναγιώτα Μένεγα, επιμελήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα και –κατά κοινή ομολογία- εξαιρετικό αποτέλεσμα, τη διοργάνωση της δράσης, καθώς και την υποδειγματική φιλοξενία των επισκεπτών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γενικό Λύκειο Γυθείου σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, με την υποστήριξη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ανατολικής Μάνης, διά της Προέδρου κας Ελένης Δρακουλάκου. Μαζί με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Γυθείου, τη διάλεξη παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον εκπαιδευτικοί σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρίως διδάσκοντες Φυσικές Επιστήμες, αποκομίζοντας πολύπλευρα οφέλη για τους ίδιους και τους μαθητές τους.
– – – – – – – – – – – – – – – – –

* Ο κ. Σοφοκλής Σωτηρίου έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο CERN, στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκπονήσει δύο διδακτορικές διατριβές στην Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών και στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Από το 1998 είναι υπεύθυνος του Τμήματος έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και συντονίσει μεγάλη σειρά ερευνητικών έργων στη χρήση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Είναι συγγραφέας των βιβλίων “ΦΥΣΙΚΑ” που διδάσκονται στα Δημοτικά Σχολεία από το 2003.