«Σφυροκόπημα» της Αστυνομίας σε εγκληματικά δίκτυα στην Πελοπόννησο

Από το κύκλωμα εξαπάτησης ηλικιωμένων μέχρι τα ναρκωτικά – Εκτεταμένες συλλήψεις σε όλη την Περιφέρεια.

Εξαρθρώθηκε, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, εγκληματική ομάδατα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες, στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν την 16 και 17.2.2026, σε περιοχή της Αττικής, από τους ανωτέρω αστυνομικούς, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ζεφυρίου, -2- ημεδαποί, 43χρονος και 63χρονη, αντίστοιχα.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα και απάτες, η οποία περιλαμβάνει ακόμη –2ημεδαπούς ηλικίας 45 και 63 ετών, αντίστοιχα, οι οποίοι βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης,  44χρονη ημεδαπή καθώς και άγνωστους συνεργούς τους.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, από το μήνα Ιούνιο του 2024 έως και τη σύλληψή τους, είχαν διαπράξει συνολικά -11- περιπτώσεις απατών και -4- περιπτώσεις αποπειρών αυτών, στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από τοΑστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες, παραθέτοντάς τους ψευδή στοιχεία ως αληθή, αποκομίζοντας έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο ξεπερνά τις –10.000- ευρώ.  

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τη δράση τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, επιβαίνοντες σε οχήματα που κατείχαν για μικρό χρονικό διάστημα, πλησίαζαν ανυποψίαστους πεζούς ηλικιωμένους παθόντες και με το πρόσχημα ότι γνωρίζουν συγγενικά τους πρόσωπα, τους ζητούσαν να επιβιβαστούν στο όχημα και ακολούθως τους μετέφεραν σε Αυτόματα Μηχανήματα Ανάληψης χρημάτων Τραπεζών, προκειμένου οι παθόντες καθ΄ υπόδειξή τους να πραγματοποιήσουν αναλήψεις χρημάτων ή ακόμα και στις οικίες τους όπου τους έπειθαν να τους παραδώσουν οι ίδιοι χρήματα ή τιμαλφή.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ ηαστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και την ταυτοποίηση των άγνωστων συνεργών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κορινθία και στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά –6 άτομα

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών, πραγματοποιήθηκαν χθες (16.2.2026) το πρωί, στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε ομάδες κοινωνικής ομοιογένειας, σε περιοχές των δήμων Κορινθίων, Καλαμάτας και Οιχαλίας.

Οι επιχειρήσεις υλοποιήθηκαν από αστυνομικούς υφιστάμενων Υπηρεσιών των Διευθύνσεων ΑστυνομίαςΚορινθίας και Μεσσηνίας.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων:

Στην Κορινθία ελέγχθησαν 15άτομα, προσήχθησαν 6άτομα, ενώ συνελήφθησαν 3 άτομα, για τα κάτωθι αδικήματα:

-1- άτομο, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας,

-1- άτομο, για ναρκωτικά και

    -1- άτομο, για τα όπλα.

Στη Μεσσηνία ελέγχθησαν 17άτομα, προσήχθησαν 5άτομα, ενώ συνελήφθησαν 3 άτομα, για τα κάτωθι αδικήματα:

1 άτομο, για ναρκωτικά,
-1- άτομο, για στέρηση δελτίου ταυτότητας και
-1- άτομο, για ανυποταξία στο εσωτερικό.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, στην Κορινθία βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους -11,4- γραμμαρίων και -1- κυνηγετικό όπλο, ενώ στη Μεσσηνία βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης και -1- κυνηγετικό όπλο.

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μπαράζ συλλήψεων στους νομούς της Πελοποννήσου 

Συνελήφθη, χθες (16.2.2026) τις πρωινές ώρες, στο Άργος, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Άργους – Μυκηνών, 35χρονος αλλοδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Συνελήφθησαν, χθες (16.2.2026) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του δήμου Ερμιονίδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ερμιονίδας, -2– αλλοδαποί, ηλικίας, 24 και 29 ετών, αντίστοιχα, γιατί κατά τον έλεγχο σε όχημα πουεπέβαιναν, ιδιοκτησίας έτερου 38χρονου αλλοδαπού, απέρριψαν στο έδαφος μικροποσότητες ηρωίνης, οι οποίες κατασχέθηκαν. Επιπλέον, στην κατοχή τους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν τα χρηματικά ποσά των -689- ευρώ, -5- Ντιράμ, -3.150- Ρουπών και -2- κινητά. Σε έρευνες που έγιναν σε οικίες, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, ζυγαριά και μικροποσότητα κάνναβης, ενώ  εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 38χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης και -1- κινητό τα οποία κατασχέθηκαν.  Τέλος, ο 29χρονος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων στη Χώρα, ενώ κατασχέθηκε το όχημα ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Συνελήφθη, χθες (16.2.2026) τις πρωινές ώρες, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κορίνθου, 23χρονος αλλοδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης του Α’ Ανακριτικού Τμήματος Πλημμελειοδικείου Κορίνθου, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Συνελήφθη, χθες (16.2.2026) το πρωί, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κορίνθου, 28χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -48,8- γραμμαρίων, οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κορίνθου.

Συνελήφθη, χθες (16.2.2026) το μεσημέρι, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κορίνθου, 60χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Συνελήφθησαν, χθες (16.2.2026) το μεσημέρι, στο Κιάτο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σικυωνίων, -3- ανήλικοι, γιατί αφαίρεσαν από οικία -1- κάμερα, η οποία βρέθηκε στην κατοχή τους και θα αποδοθεί. Επιπλέον, όπως προέκυψε ο ένας εκ των τριών στερούνταν δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.  Τέλος, συνελήφθη 43χρονη ημεδαπή, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Συνελήφθησαν, χθες (16.2.2026) το πρωί, στο Ξυλόκαστρο, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ ) Κορινθίας, 23χρονος ημεδαπός και ανήλικος, γιατί κατείχαν μικροποσότητες κάνναβης οι οποίες κατασχέθηκαν. Επιπλέον, συνελήφθη 44χρονη ημεδαπή, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καλαμάτας, -1- περίπτωση κλοπής, σε βάρος ημεδαπού, που έγινε την 12.2.2026 στην Καλαμάτα. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 42χρονης ημεδαπής, για κλοπή.