Υλικά
6 αχλάδια, αρκετά σφιχτά
750 ml (1 μπουκάλι) γλυκό κρασί μοσχάτο
2 λοβούς βανίλιας, κομμένους κάθετα στα δύο
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1/2 κ γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο
Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζετε προσεκτικά τα αχλάδια, αφαιρώντας τη φλούδα και αφήνοντας το κοτσανάκι. Μπορείτε να τα καθαρίσετε και με το εργαλείο που καθαρίζετε τα καρότα.
2. Τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει όρθια. Αν περισσεύει χώρος, με το βρασμό μπορεί να πέσουν ή να διαλυθούν.
3. Τα καλύπτετε με το κρασί και προσθέτετε τα μυρωδικά μαζί με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνετε να βράσουν για 20′ σε χαμηλή φωτιά.
4. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα τους λοβούς βανίλιας από τους κόκκους και έπειτα τους ρίχνετε και αυτούς μέσα.
5. Συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 15′-20′ έως ότου μαλακώσουν ελαφρώς τα αχλάδια και τα σερβίρετε κρύα με γιαούρτι ή με κάποιο λευκό πικάντικο τυρί. Συνδυάζονται υπέροχα με ροκφόρ.