Υλικά
1/2 κ φασόλια γίγαντες
800 γρ μπακαλιάρος παστός, ξαρμυρισμένος
2 κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
5-6 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι δεντρολίβανο φρέσκο ή 1 πρέζα ξερό
3 ώριμες ντομάτες
1 φλ τσ ελαιόλαδο
1 λεμόνι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
1. Μουσκεύετε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε νερό με 1 κ γλ σόδα. Την επόμενη ημέρα ρίχνετε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα (προαιρετικά). Όταν ξανθύνουν, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τους γίγαντες, σουρωμένους από το νερό τους.
2. Προσθέτετε ζεστό νερό, ώστε να καλύπτει το φαγητό και τους σιγοβράζετε σκεπασμένους για 50′-60′. Αν χρειαστεί νερό ρίχνετε ακόμα λίγο, ζεστό πάντα. Δοκιμάζετε και αν έχουν “μελώσει” και μαλακώσει οι γίγαντες, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
3. Προθερμαίνετε τον φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο και μεταφέρετε το φαγητό στη γάστρα, προσθέτοντας τον μπακαλιάρο κομμένο σε κομμάτια, το δεντρολίβανο, το φύλλο δάφνης και καλύπτετε με τις ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες.
4. Πασπαλίζετε με το πιπέρι, κλείνετε τη γάστρα και ψήνετε για 45′. Προσέχετε να μην έχει πολλά υγρά το φαγητό, γιατί το φαγητό μαγειρεύεται με κλειστή γάστρα που δεν εξατμίζεται το νερό. Θα αλατίστε στο τέλος το φαγητό, αφού δοκιμάστε πρώτα γιατί πολλές φορές ο μπακαλιάρος παραμένει αρμυρός.
5. Όταν χυλώσει και ψηθεί το φαγητό σας, στύβετε ένα φρέσκο λεμόνι στη γάστρα και σερβίρετε.