Ελαιόλαδο | Διστακτικότητα στους παραγωγούς της Λακωνίας

Τι αναφέρουν επικεφαλής συνεταιρισμών

Διστακτικότητα για πράξεις φαίνεται ότι επιδεικνύουν και οι παραγωγοί στη Λακωνία. Στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν πράξεις από συνεταιρισμούς στο επίπεδο των 3,70 ευρώ για τον παραγωγό, όπως αυτές για ένα βυτίο της Μεταμόρφωσης σε ιταλική εταιρεία και των Αιγιών στα 3,67 ευρώ σε ελληνική εταιρεία.

Στη στασιμότητα του τελευταίου δεκαημέρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, Γιάννης Λάγγης, κάνοντας λόγο για καλό επίπεδο τιμών (3,60) για κάποιους και την τελευταία πράξη προ εβδομάδας για το εξαιρετικής ποιότητας προϊόν του συνεταιρισμού στα 3,70.

«Οι παραγωγοί είναι διστακτικοί, δεν θέλουν να διαθέσουν ακόμη ποσότητες και δικαιολογημένα, γιατί έχουμε μπροστά μας το Πάσχα των Καθολικών και μετά των Ορθοδόξων, οπότε γύρω στον Μάιο θα δούμε τι θα γίνει» αναφέρει, προσθέτοντας την αβεβαιότητα που δημιουργεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως εξηγεί, οι τιμές αλλάζουν αρκετά ανά συνεταιρισμό, με την τιμή παραγωγού να τοποθετείται κάπου στα 3,55-3,60 ευρώ στον νομό.

Προσφορά από έμπορο στα 3,68 ευρώ για διάθεση ποσότητας δέχθηκε και ο Συνεταιρισμός Πετρίνας, ο οποίος μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένει από τους παραγωγούς να δηλώσουν αν επιθυμούν να διαθέσουν απευθείας προϊόν σε αυτή την τιμή ή να προχωρήσουν σε δημοπρασία. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του συνεταιρισμού, Παναγιώτη Πουλάκο, υπάρχει μία άνοδος τιμών τον τελευταίο μήνα, κάτι που κάνει και τους παραγωγούς να συγκρατούνται μήπως και υπάρξει περαιτέρω άνοδος, δεδομένης και της ανόδου που παρατηρείται καθημερινά στα κόστη. «Εμείς πριν από έναν μήνα πουλήσαμε με 3,45 ευρώ και τώρα δίνουν στα 3,68», συμπληρώνει.

Ύπαιθρος