Αλμυρό Cake με πατάτες, κολοκύθα και μέλι από τη Μαίρη Παναγάκου

Χρυσόξανθο κέϊκ με βάση τις πατάτες και την κολοκύθα με τη γλύκα του μελιού και τη μοσχοβολιά του μοσχοκάρυδου, ιδανικό συμπλήρωμα για τα πιάτα με βάση το ψητό κρέας ή το σίγκλινο

Υλικά
900 γρ πατάτες
250 γρ κολοκύθα, ψίχα
175 γρ βούτυρο φρέσκο
4 κ σ μέλι
2 κ σ χυμό λεμονιού
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
250 γρ ανθότυρο
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο και καθαρίζετε τις πατάτες και την κολοκύθα. Κόβετε τις πατάτες σε πολύ λεπτές ροδέλες και τρίβετε την κολοκύθα στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού.

2. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και αφαιρείτε με ένα κουταλάκι το άσπρο μέρος που εμφανίζεται στην επιφάνεια. Το διατηρείτε ζεστό. Ζεσταίνετε μαζί το μέλι με το χυμό λεμονιού και τα διατηρείτε ζεστά.

3. Ρίχνετε 2 κ σ από το λιωμένο βούτυρο σε στρογγυλό αντικολλητικό ταψί διαμ. 20 εκ και το αλείφετε καλά. Στρώνετε στον πάτο το 1/3 από τις ροδέλες έτσι ώστε να καλυφθεί εντελώς και αλατοπιπερώνετε.

4. Στύβετε την κολοκύθα και απλώνετε τη μισή ποσότητα πάνω από τις πατάτες. Σκορπίζετε το μισό ανθότυρο και περιχύνετε με το μισό μείγμα μελιού. Επαναλαμβάνετε πάλι τις στρώσεις με πατάτες , την υπόλοιπη κολοκύθα, το ανθότυρο και το μέλι και τέλος καλύπτετε την επιφάνεια με τις υπόλοιπες πατάτες. (Μην ξεπλύνετε τις πατάτες, αφού τις κόψετε σε ροδέλες, γιατί το άμυλο τις κάνει να κολλήσουν).

5. Περιχύνετε με το βούτυρο που έχετε διατηρήσει ζεστό και ψήνετε για 5′. Σκεπάζετε την επιφάνεια του φαγητού με ένα αλουμινόχαρτο, αλειμμένο με λίγο βούτυρο, πιέζετε με τις παλάμες σας πάνω στο αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45′ ακόμα.

6. Σερβίρετε αμέσως αφού ξεκολλήσετε τις άκρες με μαχαίρι ή σπάτουλα.