Χοιρινό μπριζολίκι στο φούρνο με σάλτσα από κρεμμυδάκια και δαμάσκηνα

Μία εξαιρετική συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά1 χοιρινό μπριζολίκι βάρους περίπου 2 κιλών4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα 430 δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι1 λίτρο κόκκινο κρασί2 καρότα καθαρισμένα3-4 κλαράκια σέλερι6 σκελίδες σκόρδο4 κ σ μέλι3 κ σ σάλτσα σόγιαςαλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής1.    Αποβραδίς βάζετε το χοιρινό μπριζολίκι σε λεκανίτσα και το περιχύνετε με το κρασί. Βάζετε μέσα το κρεμμύδι κομμένο στα 4,  τα 2 καρότα χοντροκομμένα, 3-4 κλωναράκια σέλερι, και τις 6 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση. Καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε στο κάτω μέρος του ψυγείου για όλη τη νύχτα.

2.    Το βγάζετε, το σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας και το αλατοπιπερώνετε. Σουρώνετε τη μαρινάτα και σε μπολ ανακατεύετε 4 κ σ μέλι, 3 κ σ σάλτσα σόγιας και 1 φλ του καφέ από τη μαρινάτα. Αλείφετε το μπριζολίκι με το μείγμα.

3.    Σε ένα μέτριο ταψί φούρνου βάζετε στον πάτο τα 4 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ακουμπάτε επάνω το μπριζολίκι. Σκορπάτε τριγύρω τα 30 δαμάσκηνα, ρίχνετε στον πάτο του ταψιού, 2 νεροπότηρα μαρινάτα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180ο με αντιστάσεις, για 2 1/2 ώρες περίπου. Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε για ακόμα 20′ μέχρι να πάρει χρώμα.4.    Βγάζετε από το φούρνο και μαζεύετε από το ταψί, τα δαμάσκηνα, τα κρεμμύδια και τη σάλτσα και τα χτυπάτε όλα στο μπλέντερ. Σερβίρετε το μπριζολίκι σε πιατέλα και το συνοδεύετε με τη νόστιμη σάλτσα.