Κόκκορας με μήλα στο φούρνο

Όλα τα βήματα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1 κόκκορας, 2 κιλά περίπου
3 μήλα κομμένα σε καρεδάκια και
3 μήλα επίσης κόκκινα, κομμένα σε φέτες
1/2 φλ τσ κονιάκ
3 κ σ βούτυρο φρέσκο
2 κ σ ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλας
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε τον κόκκορα μέσα και έξω και τον στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνετε. Τον σοτάρετε ολόκληρο στο ελαιόλαδο και τον σβήνετε με το κονιάκ. Τον μεταφέρετε σε ταψί.
2. Ρίχνετε στο τηγάνι που τον σοτάρατε, το βούτυρο και ξανθαίνετε τα καρεδάκια των μήλων. Τα απλώνετε στο ταψί και τοποθετείτε τις φέτες των υπόλοιπων μήλων, γύρω γύρω από τον κόκκορα.
3. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180ο για 1 1/2 ώρα περίπου.Μπορείτε να ψήσετε το φαγητό σε γάστρα, αν έχετε. Μισή ώρα πριν να βγάλετε
από το φούρνο, ανοίγετε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι, για να ροδίσει ο κόκκορας.
4. Συνοδεύεται από χυλοπίτες ζεματισμένες με βούτυρο και πασπαλισμένες με πικάντικο κεφαλοτύρι.