Γλυκό του κουταλιού καρπούζι

Μία ακόμα μοναδική συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1 κιλό καθαρισμένο καρπούζι (το άσπρο μέρος)
1 κιλό ζάχαρη
1 βανίλια
χυμό από 1/2 λεμόνι
3 λεμόνια

Τρόπος παρασκευής
1.    Διαλέγετε ένα χοντρόφλουδο καρπούζι. Καθαρίζετε την πράσινη εξωτερική φλούδα και την ψίχα, αφήνοντας ελάχιστη κόκκινη ψίχα στο επάνω μέρος.

2.    Κόβετε το λευκό μέρος σε μέτρια τετράγωνα ή κυδωνάτα κομμάτια. Τα βάζετε σε λεκάνη με νερό που να τα σκεπάζει και στίβετε τα 3 λεμόνια. Για να είναι βυθισμένα μέσα στο νερό βάζετε ένα βαρύ μεγάλο πιάτο που να τα σκεπάζει.

3.    Τα αφήνετε για 2′-3′ ώρες, για να σκληρύνει το περίβλημα τους. Τα σουρώνετε και τα στραγγίζετε καλά. Τα τοποθετείτε σε απλωτή κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τα αφήνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, να λιώσει η ζάχαρη. Δεν προσθέτετε καθόλου νερό.

4.     Βράζετε για 15′-20′, από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα σχηματιστεί, σβήνετε την εστία και αφήνετε επάνω την κατσαρόλα, σκεπάζοντας με καθαρή πετσέτα.

5.     Την επόμενη ημέρα βράζετε και πάλι το γλυκό καρπούζι και “δένετε” το σιρόπι. Λίγο πριν σβήσετε την εστία προσθέτετε τη βανίλια και το χυμό από το 1/2 λεμόνι.