Τερίν με φρέσκο σολομό και αγκινάρες

Μοναδική συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
500 γρ φιλέτο ψαριού (γλώσσα, μπακαλιάρος κ.ά.)
8 μεγάλες γαρίδες
6 καρδιές αγκινάρας από κονσέρβα ή βρασμένες
1 φλ ζεστό ζωμό από τις γαρίδες που βράσατε
αλάτι και πιπέρι
5 λεπτές φέτες καπνιστού σολομού
1 κ σ άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ σ ζελατίνη ή 2 φύλλα ζελατίνης
Για τη μαρινάδα
1 1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ σ άνηθο ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
1. Αναμειγνύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας, βάζετε μέσα το ψάρι και το αφήνετε να μαριναριστεί για 1/2 ώρα. Βγάζετε το ψάρι από τη μαρινάδα , το τυλίγετε σε λαδόκολλα,
το βάζετε σε ταψί και το ψήνετε στο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180ο για 40′ περίπου.
2. Βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε τη λαδόκολλα, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια. Όσο ψήνεται το ψάρι βράζετε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό για 3′-4′.
Τις σουρώνετε, τις καθαρίζετε, κρατάτε μια για στόλισμα και 1 φλ τσ από το νερό που έβρασαν.
3. Μουλιάζετε τη ζελατίνη σε λίγο κρύο νερό και τη διαλύετε στο ζωμό γαρίδας. Στρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με 4 φέτες του σολομού. Αναμειγνύετε τις γαρίδες
με τον άνηθο και το ψητό ψάρι. Απλώνετε μέσα στη φόρμα το μισό από το μείγμα. Από πάνω τοποθετείτε τις αγκινάρες κομμένες στη μέση, τη μια δίπλα στην άλλη και
το υπόλοιπο μείγμα.
4. Περιχύνετε τα υλικά με το ζωμό που διαλύσατε μέσα τη ζελατίνη και σκεπάζετε με 1 φέτα σολομού. Βάζετε την “τερίν” στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη σερβίρετε.
5. Για να την ξεφορμάρετε και να σερβίρετε την “τερίν”, αναποδογυρίζετε τη φόρμα πάνω σε μια μακρόστενη πιατέλα, βουτάτε 1 πετσέτα σε βραστό νερό και την τοποθετείτε
πάνω στη φόρμα για 1′.
Σερβίρετε, στολίζοντας την “τερίν’ με 1 γαρίδα, 2 καρδιές αγκινάρας κομμένες στη μέση και κλαράκια άνηθου.