Λαβράκια ψημένα σε χοντρό αλάτι

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά
2 λαυράκια, (περίπου 700 γρ το καθένα) ή άλλο ψάρι της αρεσκείας σας
4 φλ τσ χοντρό αλάτι
8 ασπράδια αυγών
1 ματσάκι φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο)
8 φέτες λεμονιού
ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
1. Αφαιρέστε τα εντόδθια των ψαριών, χωρίς να καθαρίσετε τα λέπια. Μοιράστε τα μυρωδικά στην κοιλιά των ψαριών, από 4 φέτες λεμονιού επίσης και αλείψτε τα με ελαιόλαδο.
Χτυπήστε ελαφρά τα ασπράδια και ρίξτε το χοντρό αλάτι. Ανακατέψτε το μείγμα για να γίνει σαν πηχτός χυλός.
2. Απλώστε λίγο από το μείγμα στη βάση ενός ταψιού, ακουμπήστε το ένα ψάρι και ρίξτε μέρος από το μείγμα του αλατιού, σκεπάζοντας το ψάρι. Στρώστε το με τα χέρια σας για να
καλυφθεί τελείως το ψάρι. Κάντε το ίδιο με το άλλο ψάρι και το υπόλοιπο μείγμα αλατιού.
3. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 200ο περίπου για 35′, μέχρι το μείγμα με το αλάτι να γίνει χρυσόξανθη κρούστα. Για να βεβαιωθείτε πως τα ψάρια
είναι σωστά ψημένα, αν έχετε θερμόμετρο μαγειρικής, βάλτε την ακίδα του σε ένα σημείο με πολύ ψαχνό, κοντά στο λαιμό του ψαριού. Η θερμοκρασία για το σωστά ψημένο ψάρι
πρέπει να είναι 51ο-53ο.
4. Βγάλτε το ψάρι από το φούρνο, σπάστε την κρούστα και με προσοχή αφαιρέστε την. Ξεκολλήστε προσεκτικά την πέτσα του ψαριού και με μια σπάτουλα ή ένα μαχαίρι, βγάλτε
τα φιλέτα του στο πιάτο. Αφαιρέστε την κεντρική ραχοκοκκαλιά και προσεκτικά πάλι, χωρίς να ξύσετε το κάτω μέρος της κρούστας ξεκολλήστε με την σπάτουλα τα φιλέτα του ψαριού
από την πέτσα του.
5. Σερβίρετε τα φιλέτα του ψαριού με ένα ωραίο λαδολέμονο με ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη και μαϊντανό.