Συνταγή για χαρουπόψωμο από τη Μαίρη Παναγάκου

Όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε

Υλικά
1/2 φλ τσ χαρουπάλευρο
2 1/2 φλ τσ αλεύρι ολικής άλεσης
2 φλ τσ αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ γλ μαγιά σε σκόνη
1 3/4 φλ τσ χλιαρό νερό
3 κ σ χαρουπόμελο ή μέλι
1 κ γλ αλάτι
3 κ σ γάλα σκόνη, αποβουτυρωμένο
2 κ σ ελαιόλαδο
1 κ σ κολοκυθόσπορους

Τρόπος παρασκευής
1. Σε πήλινη λεκάνη, ανακατεύετε την μαγιά με το νερό και αφήνετε για 10′ μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει φουσκαλίτσες. Προσθέτετε το μέλι, το αλάτι, τη σκόνη γάλα, το λάδι,
τους κολοκυθόσπορους και ύστερα σιγά σιγά το χαρουπάλευρο και τα αλεύρια, ανακατεύοντας στην αρχή με σπάτουλα και κατόπιν ζυμώνοντας για 5′-7′, μέχρι να πάρετε μια απαλή ζύμη.
2. Αν την ζυμώσετε στο μίξερ, τοποθετείστε τον γάντζο και βάλτε πρώτα στον κάδο το χαρουπάλευρο, τα αλεύρια και τα υπόλοιπα υλικά που θα έχετε αναμείξει με το χλιαρό νερό.
3. Σχηματίστε μπάλα ή φραντζόλα με τη μαλακιά ζύμη, στρώστε ταψί με λαδόχαρτο και τοποθετείστε μέσα τη ζύμη, σκεπάζοντας χαλαρά,με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη.
Αφήστε το ψωμί να “ανέβει” μέχρι να γίνει διπλάσιο σε όγκο.
4. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο και σχηματίζετε ανάλογα στο σχήμα που θέλετε το χαρουπόψωμο. Λαδώνετε ελαφρά το ταψί και το τοποθετείτε επάνω του,
βρέχοντας το καταβρεχτήρι, 3-4 φορές, τα πρώτα 5′ του ψησίματος.
5. Ψήνετε για 50′-60′ και βγάζετε το χαρουπόψωμο σε σχάρα να κρυώσει, πριν το κόψετε.